Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Εκπαιδευτική αερομαχία κατέληξε σε τραγωδία – Θρήνος και πάλι στην Πολεμική Αεροπορία

Από την μεταφορά των τραυματιών.
– Νέα τραγωδία για την πολεμική αεροπορία. Νεκρός ο ένας χειριστής των F-16, που συγκρούστηκαν στον αέρα
– Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας από τους δυο πιλότους που σώθηκαν
– Συμμετείχαν στην πιο σκληρή εκπαιδευτική αερομαχία
– Τι είπε στο NewsIt ο άνθρωπος που βρήκε τον άτυχο πιλότο
Νεκρός βρέθηκε, από αλιευτικό σκάφος, ο ένας από τους τρεις χειριστές των μοιραίων F-16.

Ο κ. Νίκος, ο ψαράς που μετείχε στις έρευνες εντοπισμού και ήταν εκείνος που βρήκε τον άτυχο πιλότο μίλησε στο NewsIt και είπε ότι είδε τους δυο πιλότους να πέφτουν με τα αλεξίπτωτα και μετά είδαν τις φωτοβολίδες που πέταξαν και τους πλησίασαν. «Δυστυχώς, εγώ και οι άλλοι ψαράδες εντοπίσαμε τον άλλο πιλότο, μετά από λίγο, νεκρό. Μας έδωσε εντολή το λιμενικό να συνεχίσουμε τις έρευνες ώστε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια από τα συντρίμμια των αεροσκαφών».

Το Σάββατο στις 17.30, στο Μητροπολιτικό Ναό Aγίου Δημητρίου της Άρτας θα γίνει η κηδεία του σμηναγού, Αναστασίου Μπαλατσούκα. Ο 33χρονος καταγόταν από την Άρτα, όπου ζει και η οικογένειά του. Ο θάνατός του έχει σκορπίσει την οδύνη σε όλη την περιοχή όπου ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

Ώρες αγωνίας για τον ένα πιλότο

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου μεταφέρθηκαν οι δυο τραυματίες πιλότοι. Η κατάσταση της υγείας του ενός είναι σοβαρή, καθώς έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εσωτερική αιμοραγία και διάτρηση πνεύμονα.  Μετά την χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο 34χρονος, μεταφέρθηκε με Super Puma στο Ηράκλειο. Σκληρή μάχη για να κρατήσουν στη ζωή δίνουν οι γιατροί. Η καταστασή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και πληροφορίες αναφέρουν ότι ζωτικές του λειτουργίες υποστηρίζονται μηχανικά.

EUROKINISSI

Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, στο οποίο και διεκομίσθη από την Ιεράπετρα ο πιλότος σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και με ακατάσχετη αιμορραγία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους για να την ελέγξουν. Στόχος των γιατρών είναι να ελεγχθεί η αιμορραγία, την οποία ο χειρουργός, που τον συνόδευσε με το ελικόπτερο super puma από την Ιεράπετρα, χαρακτήρισε τρομακτική.

Όπως είπε ο ίδιος ο 36χρονος διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας έχοντας τις αισθήσεις του, καθώς στις ερωτήσεις των γιατρών κουνούσε το χέρι του, δείχνοντας ότι έχει επικοινωνία με το περιβάλλον. Είναι τέτοια η θέλησή του να κερδίσει τη μάχη που κατάφερε να ανανήψει και στις τρεις ανακοπές που υπέστη στο χειρουργείο, ανταποκρινόμενος στις αγωνιώδεις προσπάθειες των χειρούργων.

Ο δεύτερος χειριστής νοσηλεύεται με κατάγματα στα κάτω άκρα και αυχενική κάκωση, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύει η ζωή του. Αργά το βράδυ μεταφέρθηκε επίσης στο ΠΑΓΝΗ.

Ήταν μια σκληρή εκπαιδευτική αερομαχία

Στη πιο σκληρή εκπαιδευτική αερομαχία, την εναέρια μάχη δύο εναντίον δύο έγινε η σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Τα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας. Ανήκαν στην 340 Μοίρα και είχαν σενάριο αποστολής την εναέρια μάχη νότια της Κρήτης. Στην άσκηση μετείχαν συνολικά 6 αεροσκάφη. Πρόκειται για “εναέρια μονομαχία ” με κανόνες ασφαλείας αυστηρούς. Τα αεροσκάφη πρέπει να πετούν μέχρι κάποιο συγκεκριμένο ύψος και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει προσέγγιση αεροσκαφών σε απόσταση μικρότερη των 1000 ποδών.

Πιθανότατα σε κάποιον από τους επίπονους για τους πιλότους και αεροσκάφη ελιγμούς, ασυνείδητα κάποιος από τους κανόνες δεν τηρήθηκε. Παρόλα αυτά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα τεχνικού προβλήματος. Τα αεροσκάφη πετούν στα όρια της αντοχής τους σ´ αυτές τις πτήσεις. Τα συγκεκριμένα F-16 ήταν από τα τελευταία που αγοράσαμε το 2005 και αρχίσαμε να παραλαμβάνουμε μόλις το 2007. Κατά τη παραλαβή τους είχαν παρουσιάσει τεχνικές ατέλειες οι οποίες επιδιορθώθηκαν.

Στην Κρήτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στο Ηράκλειο έφτασε με C-130 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Μετά τη σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπου αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών πιλότων ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Άμυνας μίλησε για μαύρη μέρα στην Πολεμική Αεροπορία.

«Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι. Η οδύνη μας είναι πολύ μεγάλη. Ένα ακόμα παλικάρι δίνει τη μάχη της ζωής. Οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ, της Ιεράπετρας και της Αεροπορίας, είναι πάνω του. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να κερδίσει τη δύσκολη μάχη. Υπάρχει ένας ακόμα τραυματίας, αλλά είναι πολύ καλά στη υγεία του. Όσο για τα ακριβή αίτια του συμβάντος, έχουμε χρόνο να τα δούμε. Τώρα πρέπει να ξεπεράσουμε το δύσκολο κάβο. Η πολιτεία, η κυβέρνηση, όλη η ελληνική κοινωνία, νοιώθει τους ανθρώπους αυτούς ως δικούς της, είμαστε και εμείς μέλη των οικογενειών τους», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος.

Δηλώσεις πολιτικής ηγεσίας

Σε συλλυπητήριο μήνυμα του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αναφέρει ότι «ο τραγικός θάνατος του ιπταμένου της Πολεμικής Αεροπορίας μας συγκλόνισε και μας υπενθύμισε το σεβασμό που νιώθουμε για εκείνους που με έντονη αίσθηση ευθύνης έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράστασή μου σε όλους τους συναδέλφους του», καταλήγει.

Την βαθειά οδύνη του ιδίου και της κυβέρνησης για την τραγική απώλεια του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα του καθήκοντος, εξέφρασε με δήλωση του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Oι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι κοντά στην οικογένεια του αξιωματικού, που έχασε τη ζωή του, όπως και στους δύο χειριστές που νοσηλεύονται, μαζί με τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση, συμπληρώνει στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.

Από τη ΝΔ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας του κόμματος Θεόφιλος Λεονταρίδης, σημειώνει ότι «γεννώνται εύλογα ερωτήματα για τις συνθήκες του μείζονος αυτού αεροπορικού ατυχήματος, αφού συνέβη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής και όχι επιχειρησιακής δραστηριότητας» και «εντείνεται ο προβληματισμός για τη συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις το τελευταίο διάστημα».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η «κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει και να δώσει εξηγήσεις στο λαό για τις αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση των 2 μαχητικών αεροσκαφών, καθώς πληθαίνουν τα ατυχήματα».

O πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, σε δήλωση του εκφράζει την ελπίδα ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στην οικογένεια του θανόντος.

Ο ΣΥΝ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θεωρεί «αναγκαίο η πολιτική ηγεσία να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια της σύγκρουσης των δύο αεροσκαφών».

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι η σκληρή και ρεαλιστική εκπαίδευση των αεροπόρων μας έχει «συχνά ένα μεγάλο και δυσβάστακτο κόστος» και προσθέτει ότι «το τελευταίο διάστημα, έχουν πολλαπλασιαστεί και πυκνώσει τ’ ατυχήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις» εξέλιξη που «ξεπερνά τη ρεαλιστικότητα της εκπαίδευσης και γεννά εύλογα ερωτήματα».

Στις 30 Ιουλίου δύο χειριστές ελικοπτέρου Απάτσι έχασαν την ζωή τους όταν το ελικόπτερο κατέπεσε στα Μέγαρα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε