Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού – Κατάσταση πολιορκίας και σοβαρά επεισόδια – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ NEWSIT

Εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού – Κατάσταση πολιορκίας και σοβαρά επεισόδια – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δικαιοσύνης – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ NEWSIT

– Το υπουργείο αποδίδει τα επεισόδια σε φανατικούς μουσουλμάνους
– Με δελτίο τύπου οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι είναι μαζική εξέγερση για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησής τους
– Κλειστοί όλοι οι δρόμοι περιμετρικά των φυλακών
– Όλο το χρονικό της εξέγερσης και το δελτίο τύπου των κρατουμένων

Από το απόγευμα επικρατεί μεγάλη ένταση στις φυλακές του Κορυδαλλού με το υπουργείο Δικαιοσύνης να υποστηρίζει πως φανατικοί μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται για την αμερικανική ταινία κατά του Μωάμεθ και από την άλλη πλευρά οι κρατούμενοι με δελτίο τύπου να ανακοινώνουν πως πρόκειται για μία μαζική εξέγερση λόγω των απάνθρωπων συνθηκών κράτησης και πως ουδεμία σχέση έχει να κάνει η εξέγερσή τους με την αντιισλαμική ταινία.

Το δελτίο τύπου

“Ως γνωστόν, οι κρατούμενοι πολλών φυλακών σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και δέκα περίπου ημέρες απέχοντας από τις εργασίες της φυλακής. Η κινητοποίηση αυτή έχει μέχρι τώρα συναντήσει την αδιαφορία του υπουργείου δικαιοσύνης, το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει τους κρατούμενους σε μια ιδιότυπη απεργία πείνας, καθώς το συσσίτιο περιορίζεται -ελλείψει κρατουμένων εργαζόμενων στα μαγειρεία- σε ξηρά τροφή. Η στάση αυτή και η σιωπή των ΜΜΕ έχει επιβαρύνει το κλίμα μέσα στις φυλακές δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση.

Έτσι, σήμερα το απόγευμα και αμέσως μετά από συγκέντρωση συμπαράστασης συγγενών και αλληλέγγυων έξω από τις φυλακές του Κορυδαλλού οι κρατούμενοι από τρεις πτέρυγες εξεγέρθηκαν έχοντας φτάσει προφανώς στα όριά τους και ζητώντας τα αυτονόητα. Στην Ε΄ πτέρυγα μάλιστα, όπου κρατούμενοι αρνούνταν, τουλάχιστον μέχρι τις 10 το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές, να μπουν στα κελιά τους έγινε επέμβαση των ΜΑΤ στη νεκρή ζώνη της φυλακής και χρήση χημικών.

Επειδή κυκλοφόρησε σε διάφορα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ η πληροφορία ότι η αφορμή για την σημερινή αναταραχή ήταν η διαμαρτυρία των μουσουλμάνων στο κέντρο της Αθήνας, θα θέλαμε απλώς να υπενθυμίσουμε ότι οι αραβικής καταγωγής κρατούμενοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε μία πτέρυγα, ενώ η εξέγερση ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τέσσερις πτέρυγες. Η κατάσταση μέσα στις φυλακές είναι πλέον οριακή και μια τόσο μαζική και πολυήμερη κινητοποίηση δεν μπορεί πλέον ούτε να αποσιωπηθεί με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα ούτε φυσικά να ανακοπεί με επίδειξη ισχύος από τα όργανα της κρατικής καταστολής”.

Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα ο υπουργός κ. Ρουπακιώτης, ο υφυπουργός κ. Καραγκούνης και ο γγ κ. Κανελλόπουλος πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη αργά το βράδυ στο υπουργείο εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Σχετικά με την κατάσταση ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πρόταση να γίνει μία δυναμική αστυνομική επέμβαση όμως κάτι τέτοιο τελικά απορρίφθηκε υπό το φόβο αιματοκυλίσματος λόγω του σκοταδιού.

Το χρονικό της εξέγερσης

Αναλυτικότερα, η αναστάτωση ξεκίνησε από την πρώτη πτέρυγα των φυλακών αλλά γρήγορα επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις Β’, Γ’ και Ε’  πτέρυγες.

Δείτε το βίντεο

Οι κρατούμενοι προκάλεσαν ιδιαίτερα σοβαρά επεισόδια βάζοντας φωτιά σε σεντόνια και ρούχα με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά στον προάυλιο χώρο του σωφρονιστικού ιδρύματος και να επέμβει η πυροσβεστική για την κατάσβεσή της. Οι κρατούμενοι έσπασαν επίσης κάγκελα με αποτέλεσμα να περνούν από τη μία πτέρυγα στην άλλη και να καταφέρουν να ενωθούν ώστε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι να μην μπορούν να τους περιορίσουν.

Οι κρατούμενοι πετούσαν πέτρες οι οποίες έφταναν  στο δρόμο,  έξω από τα κάγκελα της φυλακής.

Στις φυλακές βρίσκονται περίπου δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ και οι σωφρονισικοί υπάλληλοι έκαναν χρήση χημικών.

Γύρω στις 00:30 οι κρατούμενοι βγήκαν ξανά στο προαύλιο και αναψαν φωτιές ενώ μετά από 20 περίπου λεπτά τα ΜΑΤ μπήκαν μέσα στο προαύλιο των φυλακών και έριξαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ – Επιμέλεια: Θυμουλέα Ιωάννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λουκέτο στα μαγειρεία και το τυπογραφείο των φυλακών Κορυδαλλού έβαλαν οι κρατούμενοι

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε