Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Έξι μήνες αναβολή στο χαράτσι για τους ενοικιαστές

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Αν και το μέτρο για το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να ξεκινήσει από το ερχόμενο Σάββατο να ισχύει και για τα ακίνητα που νοικιάζονται, όλα δείχνουν ότι το υπουργείο θέλει να το “μαζέψει” για ένα 6μηνο.

Το πιστοποιητικό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα είναι υποχρεωτικό για τις νέες μισθώσεις που θα γίνουν από τις 9 Ιουλίου και μετά, δηλαδή από το προσεχές Σάββατο. Όμως αναμένεται αναβολή της προθεσμίας, για τις 9 Ιανουαρίου του 2012 για τις μισθώσεις, ενώ για τις αγοραπωλησίες ακινήτων τα πιστοποιητικά εφαρμόζονται ήδη υποχρεωτικά από τον περασμένο Ιανουάριο.

Την αναβολή της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, επισημαίνοντας ότι “με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς στον τομέα των μισθώσεων και τη διαρκή συρρίκνωση του εισοδήματος από μισθώματα, είναι απολύτως αδύνατο για χιλιάδες ιδιοκτήτες, τόσο των ξενοίκιαστων διαμερισμάτων όσο και των επαγγελματικών χώρων μεγάλου εμβαδού, να βρουν τα πάμπολλα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και τα χρήματα της αμοιβής του ενεργειακού επιθεωρητή, όταν μάλιστα αυτή καθορίζεται ελεύθερα από τον ίδιο και συχνά είναι μεγαλύτερη ακόμα και από το μηνιαίο μίσθωμα”.

Το “κουστούμι” πάντως δεν καταργείται, απλά αναβάλλεται, όταν λοιπόν έρθει θα κοστίσει:

Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
Για τις λοιπές χρήσεις 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα επιπλέον τετραγωνικά, άνω των 1000.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε