Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Εκθέσεις-φωτιά για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

 

Δύο εκθέσεις που “καίνε” και αφορούν…

υπερτιμολογήσεις και υπερσυνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα παραδόθηκαν στον υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδο και παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας.

 

Τις εκθέσεις παρέδωσε εμπιστευτικά στον υπουργό ο βουλευτής Ηλίας Μόσιαλος.

Η πρώτη έκθεση παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύουν ορισμένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες την υπερτιμολόγηση φαρμάκων που προορίζονται για την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγινε γνωστό ότι παραδόθηκε η έκθεση στον υπουργό Εργασίας, σημειώθηκε μπαράζ πιέσεων από διάφορους παράγοντες -όπως αποκάλυψαν αρμόδιοι του υπουργείου- προκειμένου “να μη ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία και να μη δουν το φως της δημοσιότητας”.

Η δεύτερη έκθεση κάνει λόγο για εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης στα ύψη εξαιτίας της υπερσυνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σε διάστημα μόλις 9 ετών η αντίστοιχη δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς έχει αυξηθεί 400 έως 500%. Αντιθέτως, σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει το 50%.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε