Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Εκτός παιδικών σταθμών τα μισά παιδιά – Σε απόγνωση οι γονείς

Την πρόσληψη συμβασιούχων ζητούν οι ΟΤΑ. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζουν, θα αναγκαστούν να αφήσουν εκτός σταθμών τα μισά παιδιά που πέρυσι είχαν φιλοξενήσει
Εκατοντάδες βρέφη και νήπια δεν θα φιλοξενηθούν και φέτος στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ σε προσωπικό.
 
Οι δήμοι έχουν ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών την πρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους -όπως υποστηρίζουν-, τότε θα μείνουν εκτός σχεδόν τα μισά παιδιά από αυτά που φιλοξενούσαν την προηγούμενη χρονιά.
 
Την ίδια στιγμή, κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί 40% οι αιτήσεις των γονέων στους δημοτικούς σταθμούς. Αιτία της “στροφής” η οικονομική κρίση, η οποία τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν τους ιδιωτικούς καθώς τα τροφεία είναι πλέον απαγορευτικά.
 
Για να ανταποκριθούν στα δεδομένα, αρκετοί δήμαρχοι προσανατολίζονται στις συγχωνεύσεις τμημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή και ασφαλή φύλαξη των παιδιών.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του “Έθνους” το πρόβλημα είναι εντονότερο κυρίως στα αστικά κέντρα, στα οποία υπάρχει μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων. Μάλιστα η κρίση έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή και στις συνοικίες όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων μέχρι τώρα δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.
 
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στον Δήμο Κηφισίας-Νέας Ερυθραίας, ο οποίος φιλοξενεί συνολικά 500 παιδιά στους βρεφονηπιακούς του σταθμούς.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ν. Χιωτάκη, ο δήμος έχει ζητήσει την πρόσληψη 27 ατόμων με συμβάσεις έργου. Στην περίπτωση που το αίτημα δεν ικανοποιηθεί, τα μισά παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των σταθμών.
 
Στον συγκεκριμένο δήμο παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% των αιτήσεων και αυτό οφείλεται, όπως σημείωσε ο κ. Χιωτάκης, στο γεγονός ότι έκλεισαν ιδιωτικά σχολεία και σταθμοί λόγω της οικονομικής συγκυρίας και οι γονείς στράφηκαν στους σταθμούς του δήμου.
 
Ανάλογη είναι η κατάσταση -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- σε αρκετούς παιδικούς σταθμούς της Αττικής. Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σταθμών είχαν ξεκινήσει την προηγούμενη χρονιά και κυρίως αφορούσαν τη σίτιση των παιδιών.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων οι οποίοι για αρκετούς μήνες υπολειτουργούσαν εξαιτίας των απεργιών των συμβασιούχων.
 
Επιπλέον, είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με τη σίτιση των παιδιών εξαιτίας των χρεών του δήμου προς τους προμηθευτές.
 
Ενδεικτικό είναι ότι από το μενού είχε καταργηθεί το κρέας καθώς ο Δήμος Αθηναίων χρωστούσε στον προμηθευτή 40.000 ευρώ, ενώ το συνολικό χρέος προς όλους τους προμηθευτές των παιδικών σταθμών ήταν 3,3 εκατ. ευρώ.
 
Δήμος Αθηναίων: Καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις
 
Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει και το Βρεφοκομείο του Δήμου Αθηναίων, που διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο βρεφονηπιακών σταθμών της χώρας.
 
Εκτιμάται ότι από την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινάει η λειτουργία των σταθμών, δεν θα κατορθώσουν να φιλοξενηθούν περίπου 1.400 παιδιά, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 70%.
 
Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 6.807 αιτήσεις, εκ των οποίων μόνο οι 5.402 θα ικανοποιηθούν.
 
Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, κ. Μαρία Ηλιοπούλου, τον Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 465 εργαζομένων στους σταθμούς του δήμου και αν δεν καλυφθούν οι θέσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν αρκετά τμήματα.
 
Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν κλείσει για διάφορους λόγους οκτώ παιδικοί σταθμοί (λήξη μισθώσεων, ακατάλληλα κτίρια κ.ά.).
 
Επίσης και φέτος πρόκειται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο ακόμα τρεις. Σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, τα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλους κοντινούς σταθμούς και εξετάζεται η μεταφορά τους με λεωφορεία που θα μισθώσει ο δήμος.
 
Ενα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι η κατανομή των παιδιών στους σταθμούς, η οποία, όπως είπε στο “Εθνος” η αρμόδια αντιδήμαρχος, δεν είναι ισομερής:
 
“Σε συνοικίες όπως η Κυψέλη και τα Σεπόλια η ζήτηση είναι μεγάλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις σκεφτόμαστε να μεταφέρουμε με σχολικά λεωφορεία τα παιδιά σε άλλους σταθμούς που δεν έχουν 100% πληρότητα”.

 
Ανάστατοι είναι εκατοντάδες γονείς και στο Χαλάνδρι, καθώς αρκετά παιδιά δεν θα κατορθώσουν να εγγραφούν στους παιδικούς σταθμούς του δήμου. Υπολογίζεται ότι από τα 730 βρέφη και νήπια που φιλοξενούνται στους σταθμούς, θα μείνουν εκτός περίπου 300 παιδιά, λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γ. Κουράση, έχει ζητηθεί η πρόσληψη 60 συμβασιούχων, ενώ αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα, οι επτά βρεφονηπιακοί σταθμοί θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα. Οι γονείς του Χαλανδρίου έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ενώ την προσεχή Τετάρτη προγραμματίζουν κατάληψη της αίθουσας που θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο, ζητώντας την επίλυση του προβλήματος.
 
Στη Νέα Σμύρνη την προηγούμενη χρονιά είχαν απορριφθεί οι αιτήσεις 200 νηπίων. Οι σταθμοί του δήμου φιλοξενούσαν 410 νήπια και 75 βρέφη. Για να ανταποκριθεί φέτος στις αυξημένες ανάγκες, ο δήμος έχει ζητήσει την πρόσληψη 38 ατόμων. Και στην περίπτωση αυτή, εάν δεν ικανοποιηθούν οι αιτήσεις, θα μείνουν έξω από τους σταθμούς περισσότερα από 200 παιδιά.
 
Επίσης, στο Μαρούσι δεν θα λειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου δύο από τους δεκατέσσερις παιδικούς σταθμούς, που φιλοξενούσαν συνολικά 1.000 παιδιά. Με τα νέα δεδομένα θα εξυπηρετηθούν 200 παιδιά λιγότερα.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε