Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Εκβιασμός χρεοκοπίας από την τρόικα: Δεν παίρνετε το νέο δάνειο σωτηρίας αν δεν μειώσετε τις επικουρικές και αν δεν κόψετε τον 13ο και 14ο μισθό

Εκβιασμός χρεοκοπίας από την τρόικα: Δεν παίρνετε το νέο δάνειο σωτηρίας αν δεν μειώσετε τις επικουρικές και αν δεν κόψετε τον 13ο και 14ο μισθό

– Θέλουν να εξαφανίσουν τον κατώτατο μισθό
– Αντίθετος ο Σαμαράς με την περικοπή του13ου και 14ου μισθού στην συνάντηση με τους τροικανόυς-Τι είπαν στις τρίωρες διαπραγματεύσεις με τον υπουργό εργασίας
– ‘Εδωσαν ραντεβού για το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις
– Περιμένουν το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου για να καθορίσουν τη στάση τους στο θέμα των μισθών

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού καθώς και στην μείωση του βασικού μισθού κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, παράλληλα έθεσε κατώτατο όριο τα 300 ευρώ για τις επικουρικές.

Στη συνάντηση ήταν παρών ο σύμβουλος του κ. Σαμαρά και υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μουρμούρας, οι αρμόδιοι τομεάρχες Νότης Μηταράκης και Χρήστος Σταϊκούρας, ο αρμόδιος τομεάρχης για θέματα ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο Χρ.Λαζαρίδης, επίσης σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ.

Παράταση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα εργασιακά και τις επικουρικές συντάξεις, δόθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με το επταμελές κλιμάκιο της τρόικας.

Η τρίωρη συζήτηση διεξήχθη, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας διευκρίνισαν ότι, δεν θεωρούν την επόμενη συνάντηση, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, ως το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου, τον οποίο όπως τόνισαν σέβονται απολύτως. Τα χρονικά περιθώρια, πάντως, στενεύουν αφού είναι γνωστό, ότι μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να κλείσουν όλα τα θέματα που θεωρούνται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν λεπτομέρειες για την πορεία του κοινωνικού διαλόγου και επανέφεραν όλα τα θέματα που έχουν θέσει κατά καιρούς, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις κατώτερες αμοιβές και του 13ου και 14ου μισθού. Επανέλαβαν δε, ότι θεωρούν τη μείωση του μισθολογικού κόστους προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Από την πλευρά του Υπουργείου, υποστηρίχθηκε η άποψη ότι μια οριζόντια μείωση των αμοιβών θα αυξήσει την ύφεση και θα μειώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, με δεδομένο ότι οι αμοιβές των εργαζομένων, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί μεσοσταθμικά μειώσεις της τάξης του 12%.

Τα στελέχη του Υπουργείου υποστήριξαν, επίσης, ότι υπάρχουν ήδη εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται στους εργοδότες για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και επικαλέστηκαν τα πρόσφατα στοιχεία του ΣΕΠΕ που αποδεικνύουν αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων που συμφωνούνται, με βάση το άρθρο 37, καθώς και των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, έθεσαν και το θέμα των εργασιακών σχέσεων σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, όχι ως προς το ύψος των αμοιβών, αλλά ως προς κανονισμούς, όρους και σχέσεις εργασίας, όπως η αρχαιότητα, οι μετακινήσεις και οι μεταθέσεις, που πάντως αποτελούν όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην τρόικα παρουσιάστηκε το σχέδιο του Υπουργείου για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται για τη μείωση κατά 10%, η οποία θα παραχωρηθεί σε εργοδότες εφόσον καταβάλουν μισθούς και εισφορές, μέσω του τραπεζικού συστήματος και είναι συνεπείς στην καταβολή των εισφορών.

Η τρόικα δέχθηκε ότι το μέτρο μπορεί να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και στη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, το Υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμο να νομοθετήσει, με βάση τις υπάρχουσες μελέτες, εφόσον, όμως, υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το σχέδιο ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων, το οποίο θεωρούν “σημαντική παρέμβαση”, επανέλαβαν, ωστόσο, ότι οι μεταρρυθμίσεις στη επικουρική ασφάλιση έχουν συμφωνηθεί και αποτελούν δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δανειστών.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. εργασίας για τις επικουρικές

Σύμφωνα με την Καθημερινή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όλα τα προβληματικά ταμεία από 15% έως 40% .

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, με τη ρύθμιση ενοποιείται η περιουσία των επικουρικών που θα συγκροτήσουν τον νέο φορέα και δημιουργείται η βάση για τη λειτουργία ενός τύπου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον τομέα των επικουρικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του νέου επικουρικού φορέα θα καταρτιστεί με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί εντός έξι μηνών από τη σύσταση του νέου μεγάλου επικουρικού Ταμείου ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) και με πρόταση του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές όσο και οι πόροι, ο χρόνος ασφάλισης, η αναγνώριση συντάξιμου χρόνου και ο τρόπος εξαγοράς του, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, η έναρξη και λήξη των παροχών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία ρύθμιση που αφορά τη λειτουργία του Ταμείου παραπέμπονται ουσιαστικά στην επόμενη κυβέρνηση.

Διαβάστε

Η τρόικα απαιτεί περικοπή επικουρικών και μισθών σε ΔΕΚΟ και μισθών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε