Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Ελεύθερος από τους Ταλιμπάν ο έλληνας δάσκαλος των Καλάς

Ελεύθερος από τους Ταλιμπάν ο έλληνας δάσκαλος των Καλάς

Αφγανοί ταλιμπάν απελευθέρωσαν τον Αθανάσιο Λερούνη οκτώ μήνες μετά την απαγωγή του

 στην περιοχή Τσιτράλ του βορείου Πακιστάν κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα πακιστανός αξιωματούχος.

  Ο Αθανάσιος Λερούνης, πρόεδρος των Ελλήνων Εθελοντών, είχε απαχθεί, και ο σωματοφύλακάς του είχε πυροβοληθεί θανάσιμα, έξω από το μουσείο του στην απομακρυσμένη κοιλάδα των Καλάς τον περασμένο Σεπτέμβριο.
 Εργαζόταν σε πολιτιστικό πρόγραμμα στην περιοχή από το 2001.

  Θα μεταφερθεί στην ελληνική πρεσβεία, στο Ισλαμαμπάντ, πιθανόν σήμερα ή αύριο, μετά τη σχετική έγκριση των πακιστανικών αρχών.

   Ο Λερούνης παρέμενε στο Τσιτράλ, επαρχία του Πακιστάν, υπό τη φρούρηση των αρχών ασφαλείας της χώρας, ενώ ο Έλληνας πρέσβης στο Ισλαμαμπάντ, Πέτρος Μαυροειδής, αλλά και ο ειδικός απεσταλμένος του Έλληνα πρωθυπουργού και στενός συνεργάτης του, Δημήτρης Δόλλης, επιβεβαίωσαν τη θετική έκβαση της περιπέτειας και την καλή κατάσταση της υγείας του Ελληνα εθελοντή, με τον οποίο επικοινώνησαν και οι δύο τηλεφωνικά.

 Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Chitral Times», ο Λερούνης ενδεχομένως να μεταφερθεί αεροπορικώς, ακόμη και σήμερα, στην ελληνική πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

  Ο Έλληνας εθελοντής απήχθη στις 6 Σεπτεμβρίου του 2009, από το σπίτι του στην κοιλάδα των Καλάς, όπου διέμενε, και έκτοτε κρατούνταν από τους Ταλιμπάν σε περιοχή στα βουνά του Νουριστάν, στο Αφγανιστάν. Οι απαγωγείς του ζητούσαν αρχικά την καταβολή λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων και την απελευθέρωση τριών ηγετικών στελεχών των Ταλιμπάν, που είχαν συλλάβει οι πακιστανικές αρχές.
  Στη διάρκεια των επτά μηνών της απαγωγής του έγιναν αρκετές διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή του, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική έκβαση.
  Όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης, η παράδοση έγινε σε Πακιστανούς μεσολαβητές στην περιοχή Ούρσουν, στα σύνορα της χώρας με το Αφγανιστάν, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ποιός είναι

Ο Θανάσης Λερούνης γεννήθηκε το 1954 και μεγάλωσε στα Καλάβρυτα, ζει μόνιμα στο Πακιστάν από το 2001 και έχει κάνει έργο ζωής του τη διάσωση και προβολή του πολιτισμού των Καλάς. 
Για 15 χρόνια και εργαζόταν για ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της κοινότητας των Καλάς. Εργάστηκε για την κατασκευή ενός τριώροφο κτίριου για τη διατήρηση και την προώθηση της μοναδικής κουλτούρας της περιοχής.

Ο 55άχρονος  Θανάσης Λερούνης είχε οργανώσει το πρώτο ταξίδι για Ελληνες εκπαιδευτικούς στις κοιλάδες των Καλάς, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, το 1995.
Ηταν συνεπαρμένος από την ιδιότυπη φυλή που έλκει τις ρίζες της στην έλευση του Μ. Αλεξάνδρου στην Ασία τον 4ο αι. π. Χ. και στην παραμονή των επιγόνων του για τρεις περίπου αιώνες. Μιλούσε για τον Ισκαντέρ Αζάμ (Αλέξανδρο τον Μέγα).

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε