Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Έλληνες και Βούλγαροι γιατροί έσωσαν 13χρονο παιδί

Μια συγκλονιστική ιστορία. Μια ιστορία ανθρωπιάς. Η συνεργασία Ελλήνων και Βουλγάρων ιατρών είχε ως αποτέλεσμα τη σωτηρία ενός 13χρονου αγοριού.

“Μπορεί να έχουμε βαρυχειμωνιά και χιονοθύελλα στη Σόφια, αλλά σήμερα είναι μια από τις ευτυχέστερες μέρες για τη δημόσια Υγεία μας. Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερο βραβείο, ούτε μεγαλύτερη χαρά για μας τους ιατρούς από το χαμόγελο ενός παιδιού, τη ζωή του οποίου καταφέραμε να σώσουμε”. Με αυτά τα λόγια και πολύ συγκίνηση απευθύνθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας, Στέφαν Κωνσταντίνοφ στην οικογένεια του μικρού αγοριού, που σώθηκε χάρη στην κοινή προσπάθεια Ελλήνων και Βούλγαρων ιατρών.

    Η περιπέτεια του 13χρονου Τάνιο Κώστοφ άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο στο χωριό Λιβανάτες κοντά στη Λαμία (όπου οι μετανάστες γονείς του εργάζονταν τα τελευταία εφτά χρόνια), όταν το αγόρι προσβλήθηκε από βαριά μορφή ηπατίτιδας. Ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες νοσηλείας στο τοπικό νοσοκομείο, το παιδί μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα στο “Παν. και Αγλάϊα Κυριάκου” στην Αθήνα. Εκεί οι ιατροί διαπίστωσαν σοβαρή ανεπάρκεια της ήπατος και είπαν στους γονείς, ότι το αγόρι χρειάζεται μεταμόσχευση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Λόζενετς” στη Σόφια, που αναλαμβάνει μεταμοσχεύσεις από ζωντανό δωρητή. Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως με μεταγωγικό αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στη Σόφια.

    Δωρητής στην προκειμένη περίπτωση έγινε ο πατέρας του αγοριού Δίμτσο Κώστοφ, στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε στο νοσοκομείο της Σόφιας έγινε η εγχείρηση διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών.

    “Το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στο νοσοκομείο μας ο Τάνιο, εμείς συγκαλέσαμε αμέσως ιατρικό συμβούλιο. Το παιδί ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν σε κώμα. Κατά την εκτίμησή μας τότε, οι ελπίδες σωτηρίας του δεν υπερβαίνανε το 10%. Παρά ταύτα αποφασίσαμε να ριψοκινδυνέψουμε την εγχείρηση”. Αυτό είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου “Λόζενετς” Γεώργι Σπάσοφ στη σημερινή εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση της νοσηλείας και της ανάρρωσης του μικρού αγοριού.

    Πανευτυχής και χαμογελαστός σήμερα ο Τάνιο, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Έλληνες και τους Βούλγαρους γιατρούς που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια στην Αθήνα και στη Σόφια.

    “Υποκλίνομαι βαθιά στους ιατρούς”. Με αυτά τα λόγια άρχισε τη σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με εντολή του οποίου έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για τη νοσηλεία του μικρού αγοριού, στο οποίο ο κ. Μπορίσοφ ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση “ώστε να σε δω αν θα μπορέσεις να πιάσεις το πέναλτί μου, όταν θα παίξουμε μαζί ποδόσφαιρο”, του είπε αστειευόμενος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

    Η περιπέτεια του Τάνιο έγινε αφορμή να εκπληρωθεί το όνειρό του να γνωρίσει από κοντά το είδωλό του Χρίστο Στόιτσκοφ, που επισκέφτηκε πρόσφατα το μικρό θαυμαστή του στο νοσοκομείο και του χάρισε τη φόρμα με την οποία έπαιζε στη θρυλική “Μπάρτσα”, αλλά και υπογεγραμμένη από τον ίδιο μπάλα ποδοσφαίρου, ενώ ευχήθηκε στον Τάνιο να ξεπεράσει τη δόξα του στο γήπεδο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε