Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έλληνες σεφ και σερβιτόρους ζητούν στην Αυστρία

Έλληνες σεφ και σερβιτόρους ζητούν στην Αυστρία
Ελληνικό προσωπικό ζητούν επιχειρηματίες του γαστρονομικού κλάδου στην ευρύτερη περιοχή του Σάλτσμπουργκ

Σε αναζήτηση προσωπικού από την Ελλάδα, στον τομέα της γαστρονομίας, βρίσκονται επιχειρηματίες του κλάδου, της, γνωστής από τα θέρετρά της, περιοχής «Σάλτσκαμεργκουτ» των αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων της Άνω Αυστρίας και του Σάλτσμπουργκ, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα των αυστριακών εφημερίδων «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν» και «Χόιτε», με τους χαρακτηριστικούς τίτλους «Εστιάτορες αναζητούν προσωπικό στην Ελλάδα» και «Συρτάκι στη λίμνη Βόλφγκανγκζεε-Η ιδιοκτήτρια του Ρεσλ (παραδοσιακό ξενοδοχείο) θέλει Έλληνες σερβιτόρους», αντίστοιχα.
 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο διευθυντής του παραδοσιακού ξενοδοχείου «Βάισες Ρεσλ», το οποίο έγινε διεθνώς γνωστό από την ομότιτλη οπερέτα του Ραλφ Μπενάτσκι, ο Χέλμουτ Πέτερ και η επικεφαλής της υπηρεσίας Αγοράς Εργασίας της περιοχής, Ζακλίν Μπάγιερ, πρόκειται να μεταβούν το Νοέμβριο στην Ελλάδα, για να προσελκύσουν νέους Έλληνες εργαζόμενους του κλάδου, για απασχόλησή τους σε επιχειρήσεις γαστρονομίας του Σάλτσκαμεργκουτ.
 
Όπως σημειώνεται σχετικά, έχει γίνει η προεργασία για δύο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, όπου οι δυο τους θα συναντήσουν υποψήφιους που θα ήθελαν να εργαστούν σε επιχειρήσεις της περιοχής — στην οποία καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες — και για το σκοπό αυτό έχει γυριστεί και σχετική ταινία.
 
Στην αγορά εργασίας της περιοχής υπάρχει πρόβλημα δομών, καθώς το 30% όλων των κενών θέσεων εργασίας, αφορά τη γαστρονομία και τον τουρισμό και ειδικότερα υπάρχει έλλειψη σε νέους ανθρώπους και ακόμη, σε ό,τι αφορά μαθητευόμενους σερβιτόρους ή μαγείρους, η προσφορά κενών θέσεων είναι πολλαπλάσια από τον αριθμό των ενδιαφερομένων.
 
Το πρόβλημα αυτό δεν είναι καινούριο, και μάλιστα εδώ και χρόνια οι τοπικοί επιχειρηματίες προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με εργαζομένους από την πρώην Ανατολική Γερμανία, ωστόσο πολλοί από αυτούς τους υποψήφιους επέλεξαν τελικά να εργαστούν στο Τιρόλο, όπου οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πιο συμφέρουσες.
 
Οι παράγοντες της περιοχής στρέφονται τώρα στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία της ίδιας της Ζακλίν Μπάγιερ, η οποία επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι πολύ αναπτυγμένη τουριστικά και πολλοί νέοι μιλούν τη γερμανική γλώσσα, κάτι που είναι βέβαια προϋπόθεση για να γίνει αποδεκτός ο υποψήφιος ο οποίος θα θελήσει να εργαστεί στο Σάλτσκαμεργκουτ.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν αρχές της εβδομάδας στη Βιέννη, ο αριθμός των Ελλήνων που αναζητούν εργασία στην Αυστρία παρουσιάζει αύξηση και συγκεκριμένα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 37% μέσα σε ένα χρόνο, από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι τον αντίστοιχο μήνα φέτος.
 
Πρώτος σε αύξηση, στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, είναι ο αριθμός των Πορτογάλων που αναζητούν εργασία στην Αυστρία και σε ποσοστό 50%, ενώ ακολουθούν οι Έλληνες (37 %) και οι Ισπανοί (20%).
 
Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς, ο αριθμός των Ελλήνων που βρίσκονται επίσημα στην Αυστρία σε αναζήτηση εργασίας, είναι αρκετά μικρός και ανέρχεται σε 156, ο αντίστοιχος των Ισπανών είναι 140 και των Πορτογάλων 120.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε