Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ελληνικά μοναστήρια στη μέση του ουρανού – Βίντεο που κόβει την ανάσα [vid]

Ελληνικά μοναστήρια στη μέση του ουρανού – Βίντεο που κόβει την ανάσα [vid]

Δείτε βίντεο με μαγευτικές εικόνες από τα Μετέωρα, την πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Σήμερα, έξι μονές είναι επισκέψιμες.

Ένα βίντεο που κόβει την ανάσα παρουσιάζει μαγευτικές εικόνες από τα Μετέωρα, την πρώτη σε επισκέψιμοτητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων.

Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον επτά, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η αποσάθρωση, η διάβρωση και οι σεισμοί στη συνέχεια τους έδωσαν το σημερινό τους σχήμα.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στον χώρο αυτό.

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή.

Σύμφωνα με διάφορες γνώμες βυζαντινολόγων υποστηρίζεται ότι ξεκίνησε πριν από το 11ο αιώνα. Άλλες ιστορικές όμως πληροφορίες αναφέρουν ως πρώτο ασκητή οικιστή κάποιον Βαρνάβα που το 950-970 ίδρυσε την πολύ παλιά Σκήτη του Αγίου Πνεύματος.

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344.

Με την πάροδο του χρόνου η μοναστηριακή αυτή πολιτεία άρχισε να ενισχύεται με μοναχούς για να φθάσει στο απόγειο της ακμής της γύρω στο 17ο αιώνα. Όμως, από την εποχή αυτή αρχίζει και η παρακμή…

Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:

  • Η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Ιερά Μονή του Αναπαυσά
  • Η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη
  • Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.
  • Η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ
  • Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (Μετεώρων)
  • Η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου (Μετεώρων)

Δείτε το βίντεο:

Meteora from TKYSSTD on Vimeo.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε