Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Ελληνικό – Παραίτηση Πολάκη και συγγνώμη από τη Δούρου για το “Νταχάου” απαιτεί ο Πατούλης

Ελληνικό – Παραίτηση Πολάκη και συγγνώμη από τη Δούρου για το “Νταχάου” απαιτεί ο Πατούλης

Οι εικόνες ντροπής που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες προκαλούν νέο γύρο αντιπαραθέσεων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με μια σκληρή ανακοίνωση επιτίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη αλλά και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και χαρακτηρίζει το χώρο «Νταχάου».

«Πολάκης, Μπασκόζος και Δούρου οι υπεύθυνοι για το Νταχάου στο Ελληνικό» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της ΚΕΔΕ, με τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη να ζητά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου και μια συγγνώμη από τη Ρένα Δούρου.

Οι εικόνες ντροπής από τις απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής υπό τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες ήρθαν στο φως μετά από έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Μετά από αυτοψίες που έγιναν την Πέμπτη (25.08.2016) και την Παρασκευή (27.08.2016) στο χώρο. «Το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη-αφόρητη λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί, τα λύματα διαρρεύσανε στο υπόγειο. Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της καλεί το υπουργείο Υγείας και την περιφερειάρχη Αττικής «να απαντήσουν για πόσο διάστημα ήταν υποχρεωμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού, να ζουν παρέα με τα βοθρολύματα και να κινδυνεύει η υγεία τους, πριν αποφασίσουν να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα». Κάνει δε λόγο για εγκληματικές ευθύνες και δίνει στη δημοσιότητα έγγραφα της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής.

Υποστηρίζει δε ότι το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί εδώ και ημέρες από τους επιθεωρητές, ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος. Ο Γιώργος Πατούλης κάνει λόγο για «υγειονομικής βόμβας μεγατόνων» η οποία «αποδεικνύει την ανικανότητα των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία».

«Αποδεικνύονται μια “επικοινωνιακή φούσκα” οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι κύριοι αυτοί μέχρι και χθες ,ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Εξίσου “φούσκα” αποδεικνύεται και το δήθεν ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής για τους ανθρώπους αυτούς, το οποίο εξαντλήθηκε στην συγκέντρωση “ξηράς τροφής” μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Κανείς δεν γνωρίζει πως μοίρασε η κα Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων.

Για το “Νταχάου” του Ελληνικού κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Αναρωτιέμαι αν οι “αριστερές” συνειδήσεις τους, τους επιτρέπουν να κοιμούνται ήσυχοι.

Η παραίτηση των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου είναι μονόδρομος, ενώ και η κα Δούρου οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αργοπορημένη καθυστέρηση των υπηρεσιών της να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης τέτοιες εικόνες ντροπής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε