Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

“Έμφραγμα” στην αγορά από τα κλειστά λιμάνια

,

– Οργή στα νησιά με τους κατοίκους να βρίσκονται στο έλεος του Θεού
– Ελλείψεις από φάρμακα και πετρέλαιο θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές
– Έφυγαν μόνο τρία πλοία με τρόφιμα από την Κρήτη
– Στείλτε μας τα προβλήματα που τυχόν αντιμετωπίζετε στο info@newsit.gr
 

Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε με παραγωγούς στην Κρήτη, από τη νέα 48ωρη απεργία των ναυτικών, έως τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, έφθασαν το μεσημέρι στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, τα πλοία «Κρήτη 1» της εταιρίας «Αιγαίον», το «Φαιστός Παλλάς» των «Μινωϊκών» και το «Λατώ» της «ΑΝΕΚ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία αυτά πραγματοποίησαν τα δρομολόγια μετά από συμφωνία των παραγωγών της Κρήτης με ναυτεργάτες των πλοίων. Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλο δρομολόγιο με τα πλοία αυτά, μέχρι τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.

Η ΠΝΟ αναφέρει:

«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας, ότι με εξαίρεση την Ένωση Πορθμείων, που υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010 και τις εργοδοτικές Οργανώσεις : 1/Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και 2/Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων ΣΣΕ για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις η Διοίκηση κατέληξε στην αυτονόητη απόφαση να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, που είναι ήδη γνωστά από προηγούμενο Δελτίο Τύπου.

Έτσι η απεργία μας συνεχίζεται Πανελλαδικά με νέα 48ωρη απεργία από 06.00 ώρας της 28ης Νοεμβρίου 2010 μέχρι 06.00 ώρας της Τρίτης 30 Νοεμβρίου 2010 και με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης και περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή ΣΣΕ 2010, ήτοι : 1/Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά – Οχηματαγωγά, 2/Μεσογειακά Φορτηγά, 3/Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κοχ.

Από την απεργία που θα συνεχιστεί λοιπόν έως την Τρίτη και ενδεχομένως να συνεχιστεί και περαιτέρω έχουν “γονατίσει” στην κυριολεξία τα νησιά, ενώ οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς πολλοί καταβάλουν ήδη τις ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια που έχουν κλείσει.

Υπουργείο : “Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον”

“Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν σήμερα κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτή” ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός θαλασσίων υποθέσεων Ι. Διαμαντίδης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης. Οπως είπε χαρακτηριστικά “είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και να είστε βέβαιοι πως θα το πράξουμε”.

Καζάνι που βράζει η αγροτιά στην Κρήτη

Τόνοι οπωροκηπευτικών σαπίζουν στον ντόκο των λιμανιών της Κρήτης με αποτέλεσμα να αντιδρούν οι αγρότες οι οποίοι βλέπουν τα προϊόντα τους να μην μπορούν να πάρουν το δρόμο για Αθήνα και από εκεί για το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνουν το εισόδημά τους και επιπλέον να πληρώνουν και το πρόστιμο από τις ποινικές ρήτρες.

Το μεσημέρι αγρότες στην Κρήτη απέκλεισαν την εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου στο ύψος του Λασιθίου εμποδίζοντας τη διέλευση των οδηγών για να διαμαρτυρηθούν για την επαναλαμβανόμενη απεργία των ναυτεργατών.

Πλέον αντιδράσεις υπάρχουν από το σύνολο των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να δοθεί μία λύση στο μαρτύριό τους. Μάλιστα, όπως λένε αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα, καθώς αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη για τις εξαγωγές λόγω και της εορταστικής περιόδου.

Στα Χανιά ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν με τους παραγωγούς των κηπευτικών της Κουντούρας και του Ελαφονησίου καθώς αυτή την περίοδο η παραγωγή φτάνει στο 80%. Πολλοί από αυτούς έχουν συμβόλαια με αγορές της Αθήνας και του εξωτερικού και τα προϊόντα μένουν στα αζήτητα, δεδομένου ότι τα περισσότερα από αυτά είναι ευπαθή και κινδυνεύουν οι παραγωγοί να χάσουν τα συμβόλαια.

Το βράδυ του Σαββάτου απέπλευσαν από το λιμάνι του Ηρακλείου τα ΚΡΗΤΗ 1 και ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ φορτωμένα με νταλίκες με ευπαθή αγροτικά προϊόντα αλλά και επιβάτες.

 Χωρίς προϊόντια τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Νάξο

Όπως καταγγέλλει χρήστης του NewsIt στην Νάξο ήδη οι πρώτες ελλείψεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους, καθώς όπως αναφέρει στα ράφια των σούπερ μάρκετ πλέον τα προϊόντα άρχισαν να εξαφανίζονται. Την ίδια ώρα, στο λιμάνι της Νάξου παραμένει ακινητοποιημένη μία νταλίκα με τόνους ψαριών που είχε προορισμό την Αθήνα.

Νεκρός παραμένει στο κέντρο υγείας Σαντορίνης

Στη Σαντορίνη η κατάσταση είναι αδιανόητη. Όπως καταγγέλλει κάτοικος του νησιού στο NewsIt το πτώμα ενός ανθρώπου παραμένει για δεύτερη ημέρα τώρα στο Κέντρο Υγείας του νησιού, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς του στην Αθήνα όπου πρέπει να γίνει νεκροψία νεκροτομή. Εξίσου σοβαρό είναι το πρόβλημα με τα φάρμακα στο νησί με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι που δεν βρίσκουν πλέον τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Οργή και απόγνωση από τους κατοίκους στα νησιά
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε