Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Ενεργοποιείται το δίκτυο “Αριάδνη” για την οριστική καταπολέμηση των παράνομων συντάξεων

Ενεργοποιείται το δίκτυο “Αριάδνη” για την οριστική καταπολέμηση των παράνομων συντάξεων

Οριστικοποιήθηκαν οι τεχνικές και διοικητικές λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη“, κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το δίκτυο «Αριάδνη», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2013 και η πλήρης εφαρμογή του την 1η Μαρτίου 2013, συνιστά ένα σύστημα έγκυρης αποτύπωσης των δημογραφικών οικογενειακών αλλαγών των δικαιούχων ασφαλιστικών παροχών (π.χ. θάνατος, γάμος, διαζύγιο, κ.λπ.), καθώς και άμεσης ενημέρωσης των αντίστοιχων ασφαλιστικών ταμείων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του δικτύου η καταγραφή των αλλαγών (και η αντίστοιχη ενημέρωση) λόγω γέννησης ή θανάτου θα γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών (Ληξιαρχεία), των αλλαγών λόγω γάμου από το υπουργείο Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων), λόγω συμφώνου συμβίωσης από τα συμβολαιογραφικά γραφεία και λόγω διαζυγίου από τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η ενεργοποίηση του δικτύου «Αριάδνη», θα οδηγήσει στην οριστική καταπολέμηση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων και θα καταστεί δυνατή η οριστική «σφράγιση» του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από μελλοντικές καταστρατηγήσεις, η ακύρωση κάθε απόπειρας λήψης πλασματικών παροχών και «γέννηση» παραβατικότητας.
Επιπρόσθετα, η λειτουργία του δικτύου «Αριάδνη» καθιστά περιττή οποιαδήποτε απογραφική διαδικασία των συνταξιούχων στο μέλλον.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης, ο επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού και Ψηφιακού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού Δημήτριος Πτωχός, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιάτης Κοκκόρης, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Χρήστος Χάλαρης, και ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογράφων Κωνσταντίνος Βλαχάκης.

«Η παραβατικότητα στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, η αιμορραγία των ασφαλιστικών ταμείων από καταχρηστικές και παράνομες πρακτικές αποτελούσε ένα κεφάλαιο – όνειδος για την ελληνική κοινωνία» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Για εκείνη τη μειοψηφία πολιτών που παρανομούσαν συστηματικά σε βάρος των νόμιμων και συνεπών φορολογουμένων της χώρας. Ήταν όνειδος, κυρίως, για την ίδια την πολιτεία και την ανεπάρκειά της να εξασφαλίσει όρους ισότιμης και δίκαιης μεταχείρισης όλων των πολιτών.

Αυτό το κεφάλαιο κλείνει οριστικά σήμερα. Όχι, όμως, με ημίμετρα και αποσπασματικές, ατελέσφορες παρεμβάσεις, όπως στο παρελθόν. Αλλά με μια ολοκληρωμένη συνεργασία των συναρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και φορέων και μια ορθολογική προσαρμογή των διοικητικών διαδικασιών – αυτό είναι το δίκτυο «Αριάδνη» – χωρίς καμία απολύτως δαπάνη για το κράτος, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους πολίτες.
Η οριστική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης και η εξαφάνιση του φαινομένου των παράνομων συντάξεων, έχει προφανή και σοβαρά δημοσιονομικά οφέλη. Το κέρδος όμως δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι, κυρίως, ηθικό».

Για βαθιά τομή η οποία επηρεάζει θετικά τους πολίτες και το κράτος γιατί μειώνει την γραφειοκρατία και βάζει μία τάξη στα δημοσιονομικά αυτά ζητήματα έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, που τόνισε ότι οι μόνοι που θα είναι χαμένοι είναι όσοι λυμαίνονται το κρατικό χρήμα, όσοι τελικά ζουν εις βάρος του ελληνικού λαού.

«Μεγάλη θεσμική επιχειρησιακή παρέμβαση η οποία θα εξαλείψει οριστικά την παραβατικότητα» χαρακτήρισε τη λειτουργία του προγράμματος ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, ενώ ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μ. Βολουδάκης, τόνισε ότι το γεγονός ότι «τα ληξιαρχεία θα ενημερώνουν πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο τα ασφαλιστικά ταμεία για όλες τις ληξιαρχικές μεταβολές, θα εξαλείψει το φαινόμενο των συντάξεων μαϊμού και σημείωσε ότι η ενημέρωση αυτή θα γίνεται χωρίς την παραμικρή χρηματική επιβάρυνση για τον πολίτη»

Στη συνάντηση, επισημάνθηκε ότι αναδείχθηκε και ο κομβικός ρόλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που πρόσφατα, ολοκλήρωσε μία ψηφιακή ηλεκτρονική βάση του συνόλου των συντάξεων, των συνταξιούχων.

Στη βάση αυτή θα στηριχθεί ένα σύστημα διαδικτυακής συνεργασίας συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων (ΗΔΙΚΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ληξιαρχεία, κ.λπ.), για το οποίο, σύμφωνα με το υπουργείο δεν θα απαιτηθεί επιπλέον δημοσιονομική δαπάνη και η εφαρμογή του δεν συνεπάγεται κανένα απολύτως κόστος είτε για τους δικαιούχους ασφαλιστικών παροχών είτε για τους άμεσους συγγενείς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οριστικό τέλος στις πλασματικές συντάξεις με το σύστημα “Αριάδνη”

Πάνω από 45.000 έπαιρναν παράνομες συντάξεις!

5 δισ. Ευρώ κόστισαν οι μαϊμού συντάξεις!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε