Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Εντολή εισαγγελίας Α.Π. να ενημερώνεται το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών υποθέσεων

Εντολή εισαγγελίας Α.Π. να ενημερώνεται το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των φορολογικών υποθέσεων

Οι κατά τόπους Εισαγγελίες της χώρας να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των ποινικών φορολογικών υποθέσεων, αναφέρει σε έγγραφό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου (Α.Π.), Νικ. Παντελής, ενώ σε εγκύκλιό του υπογραμμίζει ότι τα δικαστήρια δεν πρέπει να επιβάλλουν ποινές λιπομαρτυρίας στους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. όταν δεν προσέρχονται για μάρτυρες σε φορολογικές δίκες, καθώς η σχετική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Παντελής, κατόπιν σχετικού αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών, σε έγγραφό του προς τους συναδέλφους του όλων των βαθμών (Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών), αλλά και προς τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, αναφέρει ότι πρέπει να ενημερώνουν την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών για την εξέλιξη των ποινικών φορολογικών-εισπρακτικών υποθέσεων.

Και αυτό, για να έχει το υπουργείο Οικονομικών πλήρη πληροφόρηση για την καταστολή των φορολογικών αδικημάτων.

Παράλληλα, με εγκύκλιό του αυτή τη φορά ο κ. Παντελής, επισημαίνει στους συναδέλφους του ότι ο Ν. 3943/2011 έχει αλλάξει το καθεστώς για τη μαρτυρία των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. στις φορολογικές δίκες.

Συγκεκριμένα, η νέα διάταξη (άρθρο 3 παράγραφος 1 του Ν. 3943/2011) αναφέρει: «Μάρτυρας παρίσταται ο κατά την ημερομηνία της δικασίμου προϊστάμενος της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας ή Τελωνείου ή υπάλληλος που υπηρετεί στην ίδια ή αντίστοιχη υπηρεσία. Η εμφάνιση του μάρτυρα στο ακροατήριο δεν είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει λάβει χώρα έγγραφη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα ή του δικαστηρίου εκ μέρους της Δ.Ο.Υ. σχετικά με τη διαδικαστική εξέλιξη της οφειλής, τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τη δικάσιμο».

Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει ο κ. Παντελής παρατηρήθηκε το φαινόμενο να έχει προηγηθεί έγκαιρη ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα από τις υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ. ότι οι οφειλές κάποιου κατηγορούμενου φορολογούμενου έχουν ρυθμιστεί με τμηματική καταβολή (σε δόσεις) και παρόλα αυτά να αναβάλλεται η εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω απουσίας μάρτυρα από την πλευρά της Δ.Ο.Υ., ενώ ταυτόχρονα να επιβάλλεται ποινή λιπομαρτυρίας στον υπάλληλο της Δ.Ο.Υ.

Η τακτική αυτή, αναφέρει ο αντεισαγγελέας του Α.Π., «δεν είναι σύννομη και θέτει εκ ποδών το σαφές γράμμα του νόμου», ενώ έχει ως συνέπεια «αφενός μεν να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών, αφού οι υπάλληλοί τους εξαναγκάζονται να απουσιάζουν σε εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις θέσεις τους, προκειμένου να ζητήσουν την ανάκληση των ποινών που τους έχουν επιβληθεί για λιπομαρτυρίες, χωρίς η παρουσία τους να προσθέτει οτιδήποτε στην ουσιαστική εκδίκαση των υποθέσεων, αφετέρου δε να υποβάλλονται στο υπουργείο Δικαιοσύνης και εμάς, εύλογα παράπονα από επιτελικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε