Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Έως και 50% η μείωση των διοδίων, αλλά από το τέλος του καλοκαιριού

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τα βρήκαν με τράπεζες και κοινοπραξίες, ξαναξεκινούν τα έργα στους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους αλλά η μείωση των διοδίων πήρε… παράταση για το τέλος του καλοκαιριού.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και οι κατασκευαστικές κοινοπραξίες μονόγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας το οποίο βασίζεται ”στο πνεύμα και στο γράμμα” των αρχικών συμβάσεων παραχώρησης και το οποίο βλέπουν «με καλό ματι», όπως είπε ο Δημήτρης Ρεππας, και οι τράπεζες. Για αυτό και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα δώσουν το πράσινο φως για την περαιτέρω χρηματοδότηση του προγράμματος.

Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει μειώσεις στις τιμές των διοδίων κατά 25-30% σε όλο το δίκτυο και κατά 50% στα υπό κατασκευή τμήματα. Ενδεχομένως η μείωση των διοδίων να ξεκινήσει και νωρίτερα εφόσον υπογραφεί η συμφωνία, επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών, Δημήτρης Ρέππας.

Η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών τόνισε ότι απ ‘ όλη αυτή τη διαδικασία ”μπήκε φρένο” στις μεγάλες αυξήσεις διοδίων που οι αρχικές συμβάσεις προέβλεπαν να επιβληθούν το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οι αυξήσεις αυτές υπολογίζονταν στο 40% των σημερινών τιμών στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα-Κόρινθος.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Μεταφορών, η τελική συμφωνία θα ρυθμίσει όλα τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, τεχνικές λύσεις, προβλήματα με τις προσφυγές κλπ.

Όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, η τελική συμφωνία προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον Δ. Ρεππα, είναι αισιόδοξο ότι και οι τράπεζες που συμμετέχουν στις συνομιλίες θα επιβεβαιώσουν και εμπράκτως την θέση τους με την καταβολή των δανείων, προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά τα έργα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι η ανώνυμη εταιρεία ειδικού σκοπού του Δημοσίου που είχε ανακοινωθεί τον Απρίλιο θα συσταθεί, ενώ ήδη έχει υπάρξει ανακοίνωση για την πρόσληψη συμβούλων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχονται μειώσεις στα διόδια – Μέσα στον Ιούνιο η συμφωνία

Ξεχνάμε τις μειώσεις διοδίων;

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε