Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Έπαιρναν τις συντάξεις νεκρών υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!

Έπαιρναν τις συντάξεις νεκρών υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!

Δύο υπάλληλοι του τμήματος συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου έδιναν εντολή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος συντάξεων να δοθούν ως αναδρομικά διάφορα ποσά. Το ποσό της υπεξαίρεσης ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Συντάξεις και αναδρομικά στο όνομα υπαλλήλων του δημοσίου, των οποίων η συνταξιοδότηση είχε διακοπεί λόγω θανάτου, φέρεται να καρπώνονταν δύο υπάλληλοι του τμήματος συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διεξάγει έρευνα γύρω από την υπόθεση, ενώ ήδη έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δύο υπάλληλοι, οι οποίοι φέρονται αναμεμιγμένοι στην υπόθεση.

Η μία, μάλιστα, υπάλληλος είχε και η ίδια συνταξιοδοτηθεί στα τέλη του 2011, αλλά συνέχιζε να πηγαίνει μέχρι τον Απρίλιο στην υπηρεσία, αφού ζήτησε και προσφέρθηκε αμισθί να διεκπεραιώσει η ίδια τις… εκκρεμότητες που παρέμεναν στο γραφείο της.

Όπως όλα δείχνουν, η πρώην υπάλληλος σε συνεργασία με το δεύτερο εμπλεκόμενο άτομο, έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα συντάξεων έδινε εντολή να δοθούν ως αναδρομικά διάφορα ποσά, που ορισμένες φορές προκύπτουν νόμιμα μετά από εκκαθάριση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι δικαιούχοι είχαν ήδη πεθάνει και ο θάνατός είχε δηλωθεί στο Μητρώο Συντάξεων.

Ωστόσο, τα ποσά των αναδρομικών δεν έμπαιναν στους λογαριασμούς των συγγενών των αποθανόντων, αλλά σε άλλους λογαριασμούς -πιθανότατα δικούς της ή συνεργών της.

Η απάτη αποκαλύφθηκε καθώς το σύστημα «χτύπησε κόκκινο», επειδή καταγράφει και στέλνει για επανέλεγχο τις μεγάλες επιστροφές αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους.

Τις ημέρες αυτές μάλιστα, οι πραγματικά δικαιούχοι ή οι συγγενείς τους έλαβαν και εκκαθαριστικό μισθοδοσίας για την εφορία, όπου είδαν με έκπληξη να τους «πιάνει» η έκτακτη εισφορά για ποσά που δεν είχαν εισπράξει!

Υπολογίζεται πως η κομπίνα αυτή είχε στηθεί από το 2010, ενώ το ποσό της υπεξαίρεσης ξεπερνά ίσως και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε