Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Επεισόδια και συλλήψεις έξω από την ισραηλινή πρεσβεία

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Η διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την ισραηλινή πορεία αμαυρώθηκε από εκτεταμένα επεισόδια και συλλήψεις. Πεδίο μάχης όλο το κέντρο της Αθήνας, από την Πανόρμου έως τα Προπύλαια.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά των ακτιβιστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια. Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20:00 όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να πλησιάσουν στο κτήριο της πρεσβείας. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν και έκαναν χρήση χημικών για να τους απομακρύνουν. Οι συγκεντρωμένοι “απάντησαν” πετώντας πέτρες, μπουκάλια και δυναμιτάκια. 

Ένας από τους ακτιβιστές κατάφερε να ξεφύγει από τον κλοιό και έφτασε στα τρία μέτρα από την είσοδο της πρεσβείας. Όμως οι αστυνομικοί αντέδρασαν και τον συνέλαβαν. Ακολούθησαν κι άλλες συλλήψεις, άγνωστος μέχρι στιγμής ο αριθμός. Νωρίτερα, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδο στο πάρκο κοντά στην πρεσβεία.

Σταδιακά, οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους διαδηλωτές στο ύψος του γηροκομείου Αθηνών, όπου συνεχίστηκαν τα επεισόδια. Ακολούθησε το… πέρασμα από την Πανόρμου, όπου κάδοι βρέθηκαν στη μέση του δρόμου και ο “κλεφτοπόλεμος’ στα γύρω στενά. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι το Πολεμικό Μουσείο, όπου έβαλαν φωτιές σε κάδους, πορεύτηκαν προς τη Βουλή και μέσω της Σταδίου κινήθηκαν στα Προπύλαια. 

Πυροσβέστης σπεύδει να σβήσει τις φωτιές στο Πολεμικό Μουσείο - ΦΩΤΟ NEWSIT

Από νωρίς στο σημείο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Ένταση προκλήθηκε ανάμεσα σε αστυνομικούς και Παλαιστίνιους διαδηλωτές, όταν οι τελευταίοι θέλησαν να πλησιάσουν περισσότερο την ισραηλινή πρεσβεία. Οι αστυνομικοί τους απώθησαν με τις ασπίδες και οι διαδηλωτές τους πέταξαν αυγά και καφέδες.

Δείτε το βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε πορεία από την Καμάρα προς το προξενείο των ΗΠΑ και κατέληξε στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης. Στην πορεία πήραν μέρος μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας Θεσσαλονίκης, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, των Οικολόγων Πράσινων και Οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καθώς και συνδικαλιστές του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.

Πλήθος κόσμου έξω από την ισραηλινή πρεσβεία - ΦΩΤΟ NEWSIT

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τάσος Κουράκης και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο τελευταίος δέχθηκε επίθεση, μόλις ξεκίνησε η πορεία, από άτομα που τον πλησίασαν και είχαν λογομαχία μαζί του. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή τα εν λόγω άτομα προέρχονται από τον χώρο των αναρχικών, τον κατηγόρησαν ότι «πρασινίζει τον καπιταλισμό», του ζήτησαν να κατεβάσει το πανό, εκείνος αρνήθηκε και τότε του πέταξαν καφέ και μπουκάλι με νερό. Στο επεισόδιο δεν δόθηκε άλλη διάσταση.

ΦΩΤΟ NEWSIT

Στη διαδήλωση, που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για τη Γάζα» ακούστηκαν συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα».

Στα Χανιά το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης διοργάνωσε ειρηνικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν μέλη φιλειρηνικών οργανώσεων, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και πολλοί μετανάστες, κυρίως Παλαιστινιακής καταγωγής, που ζουν στην πόλη.

Οι συγκεντρωμένοι με αφετηρία την πλατεία της δημοτικής αγοράς πραγματοποίησαν πορεία προς το ενετικό λιμάνι της πόλης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισραήλ. Στην πλατεία της αγοράς αλλά και στην είσοδο του λιμανιού έκαψαν πλαστικά πανώ στα οποία υπήρχε ζωγραφισμένη η σημαία του Ισραήλ. Μικρή ομάδα των συμμετεχόντων έγραψε και συνθήματα σε τζαμαρία καφετερίας σε σταντ καθώς και σε ομπρέλες της καφετέριας.

Στο παλιό λιμάνι βρίσκεται και το κτήριο της Εβραϊκής Συναγωγής έξω από το οποίο για προληπτικούς λόγους είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η πορεία κινήθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση.
ΦΩΤΟ NEWSIT

Στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα» οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρωμένοι με ψήφισμα τους απαίτησαν να κλείσει η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ και να διακοπούν οι διμερείς σχέσεις της χώρας μας, με το κράτος «τρομοκράτη» όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στο ψήφισμα προστίθεται: «Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση:

· να ενεργήσει για την άμεση απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και την επιστροφή των σκαφών του Στόλου της Ελευθερίας,
· να κλείσει την πρεσβεία του Ισραήλ,
· να σταματήσει τις ελληνοϊσραηλινές ασκήσεις,
· να διακόψει κάθε σχέση με το κράτος-τρομοκράτη».

Στη Λάρισα πραγματοποιήθηκαν δύο πορείες που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η «Πρωτοβουλία για τη Γάζα» και με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Έθεσαν το αίτημα να προβεί σε ενέργειες η Κυβέρνηση για την άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων και την επιστροφή του «στόλου της Ελευθερίας». Ανακοινώσεις με μαζικές καταδίκες των γεγονότων εξέδωσαν φορείς, οργανώσεις και κόμματα σε επίπεδο νομού.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Βόλο, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τον Αγιο Νικόλαο, το Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα, τη Σητεία, τη Μυτιλήνη, την Ξάνθη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Καρδίτσα, το Αγρίνιο, την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε