Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Επέστρεψε από την Αϊτή η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ελληνες και Γάλλοι διασώστες στα συντρίμμια του Πορτ- Ο- Πρενς. ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ελληνες και Γάλλοι διασώστες στα συντρίμμια του Πορτ- Ο- Πρενς. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κουρασμένοι αλλα και συγκινημένοι επέστρεψαν απο το Πορτ- Ο -Πρενς οι έλληνες διασώστες. Πως περιέγραψαν την εμπειρία τους.

   Τα μεσάνυχτα επέστρεψε απο την Αϊτή στη Θεσσαλονίκη το δεκαμελές κλιμάκιο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που συμμετείχε σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Έλληνες διασώστες έδωσαν το πρωί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία τους στη Θεσσαλονίκη, για τα αποτελέσματα της δράσης στην Αϊτή.

    Κορυφαία στιγμή της αποστολής – που θυμούνται με συγκίνηση – ήταν ο απεγκλωβισμός ενός 24χρονου, που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια κτιρίου στο Πορτ- Ο -Πρένς, στις 24 Ιανουαρίου. Τα μέλη της Ομάδας Διάσωσης, σε συνεργασία με Γάλλους συναδέλφους τους, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τον νεαρό, κόβοντας σίδερα και σκάβοντας το μπετόν, κάτω από το οποίο είχε θαφτεί ζωντανός. Ο Αϊτινός μεταφέρθηκε στο γαλλικό νοσοκομείο της πόλης, όπου του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες.  «Μας είπαν ότι φοράει το καπέλο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που του χαρίσαμε και δεν θέλει να το βγάλει», τόνισε ο Ζήσης Κουσαξίδης, υπεύθυνος συντονισμού του κλιμακίου.

    Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση, που επικρατεί στην Αϊτή, ο αρχηγός της αποστολής Απόστολος Δέδας. «Επικρατεί παντού ανασφάλεια, δεν υπάρχουν υποδομές, παντού σημειώνονται διενέξεις για φαγητό, για εφόδια, για το μοίρασμα της βοήθειας». Οι έλληνες διασώστες εντόπιζαν εστίες πληγέντων που δεν είχαν δεχτεί καμία βοήθεια μετά το σεισμό και ενημέρωναν άλλες οργανωμένες διεθνείς ανθρωπιστικές ομάδες να σπεύσουν να τους συμπαρασταθούν.

    Οι Έλληνες διέμειναν στο αεροδρόμιο, στον καταυλισμό των Ηνωμένων Εθνών, μαζί με άλλες ανθρωπιστικές αποστολές. Η επικοινωνία μεταξύ τους γινόταν με ραδιοασυρμάτους και με δορυφορικό τηλέφωνο, με το οποίο επικοινωνούσαν με το γραφείο τους στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργούσε 24 ώρες το 24ωρο.

    Το κλιμάκιο αναχώρησε για τη σεισμόπληκτη περιοχή στις 20 του μηνός, με ιδιωτική χρηματοδότηση μεταφέροντας μόνον ελαφρύ εξοπλισμό, ώστε τα μέλη του να είναι πιο ευέλικτα στην αποστολή τους. 

        Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στην Αϊτή και ήδη έχει συγκεντρώσει και σκοπεύει να αποστείλει και ανθρωπιστική βοήθεια στο Πόρτ Ο Πρένς. Παράλληλα, προωθεί σε συνεργασία με φορείς, αλλά και με ιδιώτες, την ανέγερση ενός ορφανοτροφείου στην περιοχή και την ανάληψη ανθρωπιστικών δράσεων με τη συμμετοχή της, ώστε να παρασχεθεί ασφάλεια και ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά, που έμειναν ορφανά.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε