Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: “Πόλεμος”… ξανά στα Εξάρχεια! Το απόλυτα οργανωμένο σχέδιο των αντιεξουσιαστών

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: “Πόλεμος”… ξανά στα Εξάρχεια! Το απόλυτα οργανωμένο σχέδιο των αντιεξουσιαστών

– Πολύωρη μάχη στα Εξάρχεια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ΜΑΤ με μολότοφ, πέτρες αλλά και βεγγαλικά
– Σε 25 προσαγωγές προχώρησαν οι αστυνομικοί, 2 άνδρες των ΜΑΤ στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα
– Απόλυτα οργανωμένες οι επιθέσεις των αντιεξουσιαστών, ομάδες με αρμοδιότητες και μολότοφ από ταράτσες
– Ειρηνικές ήταν νωρίτερα οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας για την 8η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
– Σοβαρά επεισόδια και σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Βόλο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Με δύο απολύτως ειρηνικές πορείες τιμήθηκε η 8η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τον Ειδικό Φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ούτε φέτος όμως έλειψαν τα αναμενόμενα επεισόδια στα Εξάρχεια, τα οποία κράτησαν για ώρες, σε αρκετά διαφορετικά “μέτωπα” και είχαν σαν αποτέλεσμα η αστυνομία να πραγματοποιήσει 25 προσαγωγές και 2 άνδρες των ΜΑΤ να μεταφερθούν με ελαφρά τραύματα στο νοσοκομείο.

Με το τέλος της βραδινής πορείας, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν στα ΜΑΤ που μόνο… διακριτική παρουσία δεν είχαν, ανοίγοντας μια σειρά από μέτωπα σε όλη την περιοχή των Εξαρχείων. Οι παράλληλες οδοί Στουρνάρη, Σολωμού και Διδότου έγιναν πεδία μαχών. Μάχες οι οποίες επεκτάθηκαν και στις οδούς Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, πίσω από το Πολυτεχνείο.

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες μολότοφ, τις οποίες μάλιστα χρησιμοποίησαν με… φειδώ και σχέδιο. Όσο οι αστυνομικοί έστεκαν άπραγοι οι επιθέσεις γίνονταν κυρίως με πέτρες και… βεγγαλικά, ενώ μόλις τα ΜΑΤ επιχειρούσαν με σκοπό να σπρώξουν τους συγκεντρωμένους προς την πλατεία Εξαρχείων, άλλες ομάδες -επιφορτισμένες ίσως με την άμυνα των αντιεξουσιαστών- απέκρουαν τις εφόδους εξαπολύοντας μολότοφ που σταματούσαν την επέλαση των αστυνομικών που υποχωρούσαν στη θέση τους.

Αρωγοί των αντιεξουσιαστών στο… έδαφος, ήταν οι σύντροφοί τους που βρίσκονταν στις ταράτσες και πετούσαν μολότοφ και πέτρες προς τις δυνάμεις καταστολής.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, όμως δεν κατάφερε σε καμία περίπτωση να διαλύσει τα “μέτωπα” που είχαν δημιουργηθεί, καθώς οι δυνάμεις της αναγκάζονταν συνεχώς να υποχωρούν. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ακόμα το γεγονός πως με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής, Χρήστου Δραγασάκη, οι δυνάμεις της Αστυνομίας κρατούσαν σε απόσταση τους δημοσιογράφους ώστε να μην μπορούν να καταγράψουν τις εικόνες που εκτυλίσσονταν στα Εξάρχεια. Η συγκεκριμένη εντολή κάτω από την πίεση των δημοσιογράφων, άλλαξε μέσα σε λίγα λεπτά και η πρόσβαση επετράπη μόνο όμως με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο της Κρήτης , τον Βόλο και το Αγρίνιο.

Ειρηνικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας

Νωρίτερα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις για τη μνήμη του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η μαθητική μεσημεριανή και εκείνη αντιεξουσιαστών και οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το απόγευμα, που ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα και επεισόδια.

Επεισόδια μικρής έκτασης έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των μαθητών στο κέντρο της Αθήνας, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στο ύψος της οδού Σίνα.

Παράλληλα, ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων, που ήταν σταθμευμένα στην περιοχή των Εξαρχείων, βρήκαν σήμερα στο παρμπρίζ ένα φυλλάδιο που υπογράφουν οι «Σύντροφοι για την κοινωνική αυτοοργάνωση» και στο οποίο αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το αυτοκίνητό τους από την περιοχή τη συγκεκριμένη ημέρα.

Σε ήρεμο κλίμα ολοκληρώθηκε η μαθητική και φοιτητική πορεία που έγινε σήμερα στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
 
Μαθητές, μαθητικές οργανώσεις και φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια για να διαδηλώσουν με αφορμή τη συμπλήρωση οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου τότε Γρηγορόπουλου.
 
Φοιτητές και μαθητές φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων καθώς επίσης ενάντια στο φασισμό και τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και νεράντζια προς τις αστυνομικές δυνάμεις.
 
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν πορεία, η οποία μέσω της Σταδίου κατευθύνθηκε προς την πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια μέσω της Πανεπιστημίου έφτασε και πάλι στα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EUROKINISSI, REUTERS

Έγκλημα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε