Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Επίσκεψη Ομπάμα: “Φρούριο” η Αθήνα! Κλειστοί δρόμοι, 5.000 αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Το βράδυ της Δευτέρας θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για τα μέτρα ασφαλείας
– Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνει ο Αμερικανός πρόεδρος
– Τόσκας: Καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και τον χώρο της Πνύκας
– Στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς την ημέρα της άφιξης Ομπάμα (15/11)

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται σε Αντιτρομοκρατική και Κρατική Ασφάλεια εν όψει της επίσκεψης του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, 15 και 16 Νοεμβρίου.
Από το πρωί της Δευτέρας, όταν και αναμένεται να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., η Αθήνα θα μετατραπεί σε… φρούριο, και κυρίως το κέντρο της πόλης θα είναι απροσπέλαστο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους, ενώ από τις ΗΠΑ θα αφιχθούν 500 Αμερικανοί πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές που θα μετατρέψουν τις ταράτσες καίριων σημείων της πρωτεύουσας σε… παρατηρητήρια.
Οι Αμερικανοί πράκτορες θα είναι εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας όπλα, ενώ οι Έλληνες αστυνομικοί θα τοποθετηθούν συσκευές απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων και θα κάνουν “φύλλο και φτερό” ακόμη και τους σταθμούς του μετρό.
Επί ποδός θα βρίσκονται άνδρες της ασφάλειας, της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής και των ΤΕΕΜ, καθ΄ όλη την διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού προέδρου. Στο δρόμο θα βρίσκονται και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση εκρηκτικών υλών.

Η ταλαιπωρία θα είναι ατέλειωτη, αυτές τις δύο ημέρες, τόσο για τους οδηγούς, όσο και για αυτούς που χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες αποφάσισαν στάση εργασίας την Τρίτη (15/11) από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10:00 π.μ.

Εκτός από το Air Force One, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα προσγειωθούν και μεταγωγικά αεροσκάφη,  τα οποία θα μεταφέρουν θωρακισμένα οχήματα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατάρριψης Drone, καθώς και τον οπλισμό των πρακτόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο ξενοδοχείο θα μείνει ο Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος την ημέρα της άφιξης του, Τρίτη 15 Νοεμβρίου, θα έχει συναντήσεις με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αμέσως μετά θα παραθέσει δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία του Αμερικανού προέδρου, κατά πάσα πιθανότητα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί την Ακρόπολη, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο. 

 

Η αλλαγή χώρου στην ομιλία Ομπάμα

 

Υπενθυμίζουμε ότι χθες έγινε γνωστό πως ο Μπάρακ Ομπάμα δεν θα δώσει την ομιλία του στην Πνύκα και σύμφωνα με διαρροές η αλλαγή αυτή προέκυψε, με απόφαση των αμερικανικών αρχών που έκριναν πως ο χώρος δεν είναι ασφαλής. Μάλιστα, η αλλαγή έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία. 

Ωστόσο, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ξεκαθάρισε πως “δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και τον χώρο της Πνύκας, που επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Ομπάμα, αλλά ακυρώθηκε τελικά χτες από το αμερικανικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα”.

Ο κ. Τόσκας, στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στη μνήμη των πεσόντων πυροσβεστών και τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, ανέφερε σχετικά με την ακύρωση της ομιλίας στην Πνύκα:
«Δεν υπάρχει Πνύκα ή κάτι άλλο. Εξετάστηκαν και από τις αμερικανικές αρχές και από τις ελληνικές διάφορα μέρη, τα υπέρ και τα κατά, όχι πάντα με κριτήριο την ασφάλεια, υπάρχει και η χωρητικότητα, υπάρχουν οι κλιματολογικές συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα. Επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας ή κίνδυνος, που να επηρέασε το πρόγραμμα».

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του κ. Ομπάμα, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, θα οριστικοποιηθούν τη Δευτέρα το βράδυ. Επισήμανε ωστόσο, ότι δεν θα είναι έντονα και πολλά, αλλά λογικά για Αμερικανό Πρόεδρο.
«Δεν θα είναι υπερβολικά, αλλά θα είναι αυτά που απαιτούνται για ένα ασφαλές περιβάλλον, για έναν επισκέπτη όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος», ανέφερε ο κ. Τόσκας.

Για τις διαδηλώσεις που πρόκειται να γίνουν, τόνισε ότι είναι αναφέρετο δημοκρατικό δικαίωμα, αλλά «όσοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα, μπορούν να το κάνουν σε περιοχές που δεν θα κινηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος», και κατέληξε:

«Ενισχύονται τα συμφέροντα της χώρας με την επίσκεψη του κ. Ομπάμα, επομένως πρέπει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ/ Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε