Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Επίσκεψη Ομπάμα: Οδηγός επιβίωσης στην Αθήνα

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί για το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ - Φωτογραφία Reuters
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχωρεί για το τελευταίο ταξίδι του στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ - Φωτογραφία Reuters

– Στις 10:50 αναμένεται να προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος το Air Force One
– Τον πρόεδρο των ΗΠΑ θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος
– Στις 13:30 η συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο
– Αποκλεισμένη περιοχή η Αθήνα και η… Βουλιαγμένη αφού ο Ομπάμα αναμένεται να μείνει στον Αστέρα
– Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά, πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς, που θα ισχύουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
– 5.000 αστυνομικοί και 500 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών επί ποδός

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο τελευταίο ταξίδι της θητείας του στην Ευρώπη, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την ελληνική κυβέρνηση να ρίχνει μεγάλο βάρος στην επίσκεψη αυτή, κυρίως όσον αφορά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις αμερικανικές εκλογές (το βράδυ της Δευτέρας 14.11.2016, ώρα Ελλάδας) δεν έκανε αναφορά στο τι πρόκειται να συζητήσει με την ελληνική ηγεσία. Πέρα από την αναφορά πως θα έρθει στην Ελλάδα, στάθηκε ιδιαίτερα στη συνάντηση που θα έχει μετά την Αθήνα, στο Βερολίνο, με την Άνγκελα Μέρκελ, την πιο στενή του σύμμαχο – όπως είπε- κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Το Air Force One αναμένεται να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 10:50 το πρωί της Τρίτης (15.11.2016) και τον Αμερικανό πρόεδρο θα υποδεχτεί εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Στις 13:30 ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ μία ώρα μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Οι δυο ηγέτες θα δεχτούν τέσσερις ερωτήσεις, δυο από Έλληνες και δυο από Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Εξαιτίας της παρουσίας του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί είναι κάτι περισσότερο από δρακόντεια και σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr οι εντολές που έχουν οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται στα σημεία των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων είναι να επιδείξουν μηδενική ανοχή στα έκτροπα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το υπουργείο Ναυτιλίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία και η αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Σύμφωνα με απόφαση της Λιμενικής Αρχής Σαρωνικού, δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από την 14-11-2016 και ώρα 15:00 έως την 16-11-2016 και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή που περικλείεται από τα στίγματα:
(Α) φ=37ο48,498΄ λ=023ο45,171΄Α΄ (Άκρα Καβούρι)
(Β) φ=37ο48,742΄ Β, λ=023ο44,944΄ Α
(Γ) φ=37ο47,365΄ Β, λ=023ο45,891΄ Α
(Δ) φ=37ο47,830΄ Β, λ=023ο46,240΄ Α

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ 

Τα μέσα μεταφοράς: Στάσεις εργασίας και ταλαιπωρία

Χωρίς μετρό είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί θα μείνει η Αθήνα λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων. Αμέσως μετά τη λήξη της στάσης εργασίας οι σταθμοί «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Ακρόπολη» και «Συγγρού -Φιξ» θα παραμείνουν κλειστοί έως τις απογευματινές ώρες, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά από τους σταθμούς αυτούς αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάσεις. Οι παραπάνω σταθμοί θα ανοίξουν, κατόπιν εντολής της ΕΛΑΣ.

Επίσης, το πρώτο δρομολόγιο από «Αγία Μαρίνα» προς Αεροδρόμιο θα αναχωρήσει στις 10:56 ενώ από Αεροδρόμιο προς Αθήνα στις 12:00.

Ακινητοποιημένοι είναι και οι συρμοί του τραμ από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9 το βράδυ.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του ΗΣΑΠ ενώ πιθανές τροποποιήσεις- καθυστερήσεις θα υπάρξουν σε δρομολόγια λεωφορειακών γραμμών και τρόλεϊ. Αλλαγές, επίσης, θα υπάρξουν,από τις 10 πμ και ως την άφιξη του Αμερικανού Προέδρου, στα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου προς το αεροδρόμιο.

Τα παραπάνω μπορεί να τροποποιηθούν κατόπιν νεώτερων μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο πολλά σχολεία του δήμου Αθηναίων λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ και τα οποία καθιστούν αδύνατη την προσέλευση ή αναχώρηση των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού τους. Ο δήμος Αθηναίων, μετά από εισήγηση των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας, αποφάσισε να μη λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα εξής σχολεία:

1. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΣΠΑ στην οδό Σκουφά 43.

2. 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στην οδό Π. Κυριακού 10.

3. 15ο Νηπιαγωγείο Αθήνας στην οδό Π. Κυριακού 10.

4. 1ο 12/ θέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4.

5. 35ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας στην οδό Κωλέττη 34

6. 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στην οδό Καλλισπέρη 1

7. 27ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Καλλισπέρη 1

8. 46ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Αδριανού 106-108

9. 74ου Δημοτικό Σχολείο Αθηνών “Βασίλειος Καμπάνης” στην οδό Αδριανού 106-108

10. Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4

11. Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Μαράσλειο) στην οδό Μαρασλή 4

12. 95ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, στην οδό Κωλέττη 34

13. 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ

14. 10 ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

15. 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών

16. 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών

17. 5ο Γυμνάσιο Αθηνών

18. 46ο Γυμνάσιο Αθηνών

19. 46ο ΓΕΛ Αθηνών

20. 26ο ΓΕΛ Αθηνών

21. 26ο Γυμνάσιο Αθηνών

22. 1ο Πειραματικό Γυμνασίου Αθηνών

23. 2ο Πειραματικό Γυμνασίου Αθηνών

24. 2ο Πειραματικό ΓΕΛ Αθηνών

25. Ε.Ε.Ε.Ε. Κωφών και Βαρηκόων

26. Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α’ Αθήνών.

Επίσης, την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου, λόγω του εορτασμού της επετείου για τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν θα λειτουργήσουν τα παρακάτω σχολεία:

1) Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κωφών Αθήνας

2) 15ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

3) 15ο Νηπιαγωγείο Αθηνών

4) Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών

5) 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αθηνών

6) 2ο ΕΠΑΛ Αθηνών

7) 5ο Γυμνάσιο Αθηνών

46ο Γυμνάσιο Αθηνών

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Για σήμερα στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια πορεία προς την Πρεσβεία των ΗΠΑ, με αφορμή την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα από την ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες κινήσεις, ενώ στις 6.30 μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει ανακοινώσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σύμφωνα με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής σήμερα και αύριο απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Αθήνας και περιμετρικά σε μεγάλη ακτίνα, λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, καθώς και σε όλες τις διαδρομές που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις του, από και προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπου και θα διαμείνει.

Το μόνο κομμάτι της Αθήνας στο οποίο δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και πορείες, είναι ουσιαστικά η Ομόνοια και τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, αλλά και εκεί υπάρχει επιτήρηση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε