Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ερευνα Newsit: Επιστροφή φόρου: Εξαρτάται από τη διάθεση του εφόρου

Ερευνα Newsit: Επιστροφή φόρου: Εξαρτάται από τη διάθεση του εφόρου

– Τουλάχιστον 2 φορολογούμενοι πέρασαν από 40 κύματα για να πάρουν την επιστροφή
– Ενώ πληρούσαν όλες τις προυποθέσεις οι εφοριακοί τους ζήτησαν και το διπλότυπο είσπραξης του φόρου που παρακρατήθηκε από τον εργοδότη

Στις εφορίες από ότι φαίνεται οι νόμοι τηρούνται κατα το δοκούν.

Πριν από λίγες ημέρες ελεύθερος επαγγελματίας πήγε σε εφορία με το εκκαθαριστικό του για να εισπράξει επιστροφή φόρου που του αναλογούσε και ήταν πάνω από 1500 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ελεύθερος επαγγελματίας συνεργαζόταν μόνο με μια επιχείρηση. Αν και στον επανέλεγχο ο εφοριακός τα βρήκε όλα εντάξει είπε στον φορολογούμενο ότι δεν θα μπορούσε να εισπράξει την επιστροφή του φόρου γιατι δεν γνώριζε ο εφοριακός αν ο παρακρατημένος φόρος είχε αποδωθεί στην εφορία από την επιχείρηση. Είχε μάλιστα το θράσος να του πει πως αν δεν έφερνε το έγγραφο (διπλότυπο είσπραξης) που θα αποδείκνυε ότι ο φόρος πληρώθηκε από την εταιρία δεν θα έπαιρνε ο ίδιος την επιστροφή.

Σε μια δεύτερη περίπτωση ελεύθερος επαγγελματίας που ήταν να του επιστραφεί 45.000 φόρος επειδή οι 8 επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόταν δεν ανήκαν στην ίδια ΔΟΥ και έτσι δεν μπορούσαν να ελέγξουν άμεσα ότι είχε αποδοθεί ο παρακρατημένος φόρος. Ο εφοριακός ζήτησε ακριβώς το ίδιο πράγμα στον αποσβολωμένο ελεύθερο επαγγελματία.

Σύμφωνα με διευθυντή εφορίας με τον οποίο συνομίλησε το Newsit αυτή η πρακτική ακολουθείται ορισμένες φορές από εφοριακούς οι οποίοι για να γλιτώσουν τον φόρτο εργασίας που θα έφερνε μια εσωτερική αλληλογραφία για την διασταύρωση τέτοιων στοιχείων, την φορτώνουν στους φορολογούμενους. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε “Δυστυχώς δεν πάνε όλοι οι υπάλληλοι με το γράμμα του νόμου και ορισμένες φορές τον ξεπερνούν έτσι υπάρχουν και τέτοια περιστατικά”

Ο φοροτεχνικός Π. Παντελής εξήγησε πως τέτοιες πρακτικές είναι απολύτως παράτυπες καθώς ο μόνος λόγος για να μην δώσει μια εφορια την επιστροφή φόρου σε κάποιον φορολογούμενο είναι αν τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει είναι πλαστά “Σε αυτή την περίπτωση ο εφοριακός πρέπει να στείλει τον φορολογούμενο στον εισαγγελέα”.

Για να γνωρίζετε η επιστροφή φόρου εφόσον έχει εκκαθαριστεί και έχει επανελεγχθεί πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθεί στον φορολογούμενο ακόμα και αν η εταιρεία που τον παρακράτησε δεν τον έχει αποδώσει στην εφορία.

Δείτε και το σχετικό έγγραφο που απέστειλε το υπουργείο οικονομικών σε διευθυντή ΔΟΥ στην οποία υπήρξε τέτοιο περιστατικό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε