Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ερευνα Newsit: Το είπαν και το’ καναν οι εστιάτορες – Τασάκια παντού! Σε καφέ, εστιατόρια και bar

– Είχαν προειδοποιήσει από χθες μέσω του Newsit πως δεν θα τηρούσαν τον αντικαπνιστικό νόμο
– Σα να μην υπήρξε ποτέ ο αντικαπνιστικός νόμος
– Αποφασισμένοι να το τραβήξουν στα άκρα

Δεν έμειναν στα λόγια εστιάτορες, ιδιοκτήτες καφέ και bar. Έκαναν την υπόσχεση τους πράξη και άφησαν τα τραπέζια στα τασάκια γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια υπουργούς, ελεγκτικούς μηχανισμούς, και νόμους.

Σήμερα δεύτερη ημέρα μετα την αυστηρή τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για απόλυτη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και αυστηρούς ελέγχους οι ιδιοκτήτες απάντησαν κάνοντας ένα τσιγαράκι….

Για τους καταστηματάρχες η μη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου είναι ζήτημα επιβίωσης. Λένε ότι ο τζίρος στα εστιατόρια έχει πέσει κατά 50% και στις καφετέριες κατά 30% και αυτό χωρίς τις επιπτώσεις από την απαγόρευση του καπνίσματος εντός των μαγαζιών τους.
Τάβλι καφές τσιγαρο σε καφετέρια στο Μικρολίμανο

Στο πασαλιμάνι οι καφετέριες επιτρέπουν το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους

Ακούστε τι είπε στο Νewsit εστιάτορας που έβγαλε τα τασάκια από το καταστημά του και μόλις είδε την πτώση στον τζίρο τα έβαλε ξανά στα τραπέζια.

Το ρεπορτάζ του Newsit δείχνει πως οι νόμοι στην Ελλάδα δεν τηρούνται και πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν. Τα πρόστιμα για τους καπνιστές που θα πιαστούν με τσιγάρο στο χέρι ξεκινούν από 50 έως 500 ευρώ.

Έτσι, για όσους καπνίζουν στους δημόσιους κλειστούς χώρους το πρόστιμο που προβλέπεται είναι 50 ευρώ, θα φτάνει όμως τα 100 ευρώ για εκείνους που ανάβουν τσιγάρο στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας, σε σχολεία και παιδότοπους.

Οι υποτροπές επίσης θα λειτουργούν αθροιστικά – άρα ένας πολίτης που έχει παραβεί το νόμο πάνω από μια φορά θα πληρώνει ακριβά το τσιγάρο του: έως και 500 ευρώ.

Η τσιμπίδα του νόμου τρυπώνει ακόμη και στα ταξί: έτσι εάν κάποιος πολίτης ανάψει τσιγάρο στην θέση του συνοδηγού θα πληρώσει 50 ευρώ.

Ακόμη πιο τσουχτερό είναι το πρόστιμο για τους επαγγελματίες οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ταξί, οι οποίοι θα καταβάλλουν 500 ευρώ εάν επιτρέπουν στους πελάτες τους να «ντουμανιάζουν» τον χώρο.

Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώνουν και οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας κλειστών δημοσίων χώρων που θα ανέχεται την παραβίαση των διατάξεων του νόμου: κυμαίνεται από 500 έως 10.000 ευρώ. Μάλιστα, στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής η οποία την χορήγησε.

Εξίσου τσουχτερά (από 500 έως 10.000 ευρώ) θα είναι τα πρόστιμα και για όσους πωλούν προϊόντα καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση των διατάξεων του νόμου, αλλά και για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του νόμου σχετικά με τις διαφημίσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε