Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ερευνα Newsit: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ερευνα Newsit: Τραγική η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε  “τσουνάμι” εξελίσσονται οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, με επείγοντα να χειρουργούνται πλέον μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία. Τ’ άκουσε ελεγκτής του ΔΝΤ από τους εργαζόμενους στον Ευαγγελισμό.

Στο όριο της κατάρρευσης βρίσκεται πλέον το δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της “κόντρας” Υπουργείου Υγείας και προμηθευτών. Λύση μέχρι στιγμής δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς οι δύο πλευρές ακόμα δεν τα έχουν βρει στο ποσό αλλά και στον τρόπο αποπληρωμής των χρωστούμενων. Στη μέση οι ασθενείς που πλήρωναν και πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά τώρα πληρώνουν και την “νύφη”.

Το Newsit  πρώτο σας είχε αποκαλύψει τις ελλείψεις υλικών στα δημόσια νοσοκομεία. Η πρόταση του Υπουργείου να πληρωθούν μέρος των οφειλομένων προηγούμενων ετών με ομόλογα δεν έγινε αποδεκτή από τους προμηθευτές που σταμάτησαν να στέλνουν υλικά σε όλα τα νοσοκομεία.

Στον Ευαγγελισμό ήδη δεν υπάρχουν υλικά όπως βηματοδότες και πλέον τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά εξυπηρετούνται μόνο σε εξαιρετικά ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Στο ΚΑΤ δεν υπάρχει ορθοπεδικό υλικό όπως βίδες και λάμες με αποτέλεσμα να ακυρώνονται όλα τα τακτικά χειρουργεία. Στο Λαϊκό σύμφωνα με τους εργαζόμενους υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις ακόμα και σε γάζες.

Στο Τζάνειο νοσοκομείο οι εργαζόμενοι λένε με πικρό χαμόγελο πως τα ελάχιστα υλικά που τους έχουν απομείνει, υπάρχουν, επειδή βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας εδώ και καιρό. Ωστόσο και εκεί βηματοδότες στέντ και υλικά οστεοσύνθεσης βρίσκονται σε έλλειψη. Όπως μας έλεγε εργαζόμενος του νοσοκομείου τα περισσότερα χειρουργεία έτσι και αλλιώς δεν γίνονται αφού έχουν τελειώσει ακόμα και τα απολυμαντικά ασθενών και χειρουργών.

Στο νοσοκομείο Μεταξά οι σημαντικότερες ελλείψεις εστιάζονται σε υλικά που αφορούν στην περίθαλψη των  καρκινοπαθών.

Στην Κρήτη όλα τα μεγάλα νοσοκομεία και των τεσσάρων νομών αντιμετωπίζουν ανάλογα σημαντικά προβλήματα. Στο Ηράκλειο δεν υπάροχυν βηματοδότες στέντ και ορθοπεδικά υλικά ενώ στο νοσοκομείο Λασιθίου δεν γίνονται χειρουργία ορθοπλαστικής μιας και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο εργαζομένων του ΕΚΑΒ στην Αττική σε λίγες ημέρες οι τραυματιοφορείς θα εργάζονται με γάντια που θα φέρνουν από τα σπίτια τους καθώς τα αποθέματα που υπήρχαν τελειώνουν.

Σύμφωνα με κ. Κ Θεοδοσάκη μέλος της ΠΟΕΔΥΝ το χάος στα δημόσια νοσοκομεία δεν οφείλεται μόνο στο εμπάργκο των προμηθευτών αλλά και στην καθυστέρηση με την οποία εγκρίνει τις όποιες προμήθειες η αρμόδια επιτροπή.
 
Διαβάστε επίσης: 

ΘΕΜΑ NEWSIT: Η κρίση σπρώχνει τους πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία

Ελεγκτής του ΔΝΤ πήγε για αυτοψία στον Ευαγγελισμό και τ’ άκουσε

Χάος στα δημόσια νοσοκομεία- ακυρώσεις χειρουργείων- κίνδυνος για τους ασθενείς

Αναβάλλονται χειρουργεία… λόγω έλλειψης υλικών

Ακυρώνονται χειρουργεία στο Παίδων Πεντέλης λόγω έλλειψης υλικών

  

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε