Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Έρχεται αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

 Δελεαστικά επιτόκια για τους καταθέτες φέρνει…

η…αύξηση των spread.

Επειδή το κόστος δανεισμού επηρεάζει εκτός από το Δημόσιο και τις Τράπεζες, αυτές στρέφονται στην εσωτερική αγορά για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Έτσι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 3,5% (από 2,40% που είναι το καλύτερο της αγοράς σήμερα), ενώ δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του 2010 να φτάσει και το 4%.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να ανακόψει και την εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό που παρατηρείται ιδίως το τελευταίο δίμηνο, καθώς πολλοί μεγαλοκαταθέτες, βγάζουν εκτός συνόρων τα χρήματα τους και προτιμούν να τα μεταφέρουν σε ελληνικές τράπεζες που έχουν δίκτυο σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης αλλά και την Κύπρο, καθώς εκεί λαμβάνουν σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις.

Η «μετανάστευση» των ελληνικών καταθέσεων συνδέεται όμως και με την έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αυξήσει τα έσοδα θα προχωρήσει στο «πόθεν έσχες» των τραπεζικών λογαριασμών.
Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δώσει “αμνηστία” για τις παλαιότερες τραπεζικές καταθέσεις (π.χ. γι’ αυτές μέχρι τις 31/12/2009) και να εφαρμόσει το “πόθεν έσχες” για τις νέες καταθέσεις.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε