Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Έρχεται η ώρα των αλλαγών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Συστήνεται επιτροπή για την αναμόρφωση του καταλόγου. 250.000 εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών.

Τη σύσταση επιτροπής, η οποία θα εξετάσει την αναμόρφωση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνηση το θέμα αυτό.
 
Σε απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη προβλέπεται πως στην επιτροπή θα μετέχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και Τεχνικού Επιμελητηρίου), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του υπουργείου Εργασίας, του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).
 
Η επιτροπή θα πρέπει έως το τέλος του επόμενου μηνός να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει το σχετικό πόρισμα, έτσι ώστε οι αλλαγές να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.
 
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις της ηγεσία του υπουργείου ο αριθμός των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να μειωθεί από τις 650.000 στις 450.000.
 
Όσοι εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, – 4.500 ένσημα εκ των οποίων τα 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα – δεν θα θιγούν και θα συνταξιοδοτηθούν με το παλαιό καθεστώς και δεν θα επηρεαστούν από τις νέες ρυθμίσεις.
 
Οι εργαζόμενοι σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα υποστούν αλλαγές τόσο στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, όσο και στις αμοιβές τους.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε