Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Έρχεται η περαίωση για τα αυθαίρετα – Τι θα προβλέπει

Έρχεται η περαίωση για τα αυθαίρετα – Τι θα προβλέπει

– Μετά το Πάσχα το σχέδιο της κυβέρνησης για “τακτοποίηση” των αυθαιρέτων
– Υπολογίζονται σε ένα εκατομμύριο σε όλη την Ελλάδα
– Τι θα ισχύει για τα πρόστιμα

Μετά το Πάσχα και πριν το καλοκαίρι, θα προχωρήσει η κυβέρνηση στην πολεοδομική “περαίωση” με στόχο να μπουν στο ταμείο από 1,5 ως 2,5 δισ.ευρώ με ορίζοντα το 2015, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους.

Το θέμα των αυθαιρέτων που υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο σε όλη την Ελλάδα άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη Μ. Τετάρτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αυτό που προβλέπεται είναι μεγάλη μείωση στα πρόστιμα για τα αυθαίρετα με δέλεαρ οι ιδιοκτήτες να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους από κυρώσεις για πολλά χρόνια. Θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα δηλαδή ό,τι και με τους ημιυπαίθριους, με “τακτοποίηση” που θα διαρκεί για ως 40 έτη. Η σκέψη είναι και σε αυτή την περίπτωση τα χρήματα να κατευθυνθούν προς το “Πράσινο Ταμείο”.

Μπούσουλας για την κυβέρνηση είναι οι νεοσυνταχθέντες δασικοί χάρτες ώστε να εντοπιστούν τα ακίνητα. Οι πρώτοι χάρτες στην ιστορία της χώρας που αναρτήθηκαν πριν από λίγες ημέρες αφορούσαν τις περιοχές της Πεντέλης, της Νέας Πεντέλης και του Μαραθώνα και αποκάλυψαν πολλές καταπατήσεις και πολεοδομικές παρανομίες. Μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν στη δημοσιότητα και άλλοι τέτοιοι χάρτες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όσον αφορά τα πρόστιμα, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι κλιμακωτά ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια για τα πολύ αδύναμα οικονομικά στρώματα. Όσον αφορά τη μείωση, εξετάζεται το ενδεχόμενο για “έκπτωση” ως και 70%.

Σημειώνεται ότι από το 1983 μέχρι το 2003 αν η Πολεοδομία κάνει έλεγχο και βεβαιώσει παρανομία, ο ιδιοκτήτης πληρώνει πρόστιμο ανέγερσης 30% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για κάθε χρόνο διατήρησης της παρανομίας.

Για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχτισαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2003, το πρόστιμο ανέγερσης είναι ίσο με την τιμή της ζώνης επί τα τετραγωνικά μέτρα και το πρόστιμο διατήρησης είναι το 50% του προηγούμενου ποσού και καταβάλεται για κάθε χρόνο.

Το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζεται από το υπουργείο είναι είναι η μείωση του προστίμου ανέγερσης ακόμη και πάνω από 70% και η μείωση κάτω από το 5% των σημερινών ετησίων προστίμων διατήρησης.

Σύμφωνα με το Έθνος κάθε χρόνο στη χώρα μας εξακολουθούν να κτίζονται 40.000 αυθαίρετα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε