Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Έρχεται θερμός Σεπτέμβριος με απεργίες και συλλαλητήρια

Έρχεται θερμός Σεπτέμβριος με απεργίες και συλλαλητήρια

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να δεσμευτούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου κινητοποιήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει 24ωρες, 48ωρες απεργίες και απεργίες διαρκείας.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο και έως το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για τις 19 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ. Αντιδράσεις αναμένονται και από τα σωματεία των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που συγχωνεύονται ή ιδιωτικοποιούνται, ενώ συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία να δεσμευτούν στην εφαρμογή ενός σχεδίου κινητοποιήσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει 24ωρες, 48ωρες απεργίες και απεργίες διαρκείας συλλαλητήρια και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Συζητούνται ακόμη, νέες μορφές κινητοποιήσεων όπως η καθιστική διαμαρτυρία στους χώρους εργασίας, η αποχή από συγκεκριμένες εργασίες και ειδικά αυτές που επιβαρύνουν οικονομικά τους πολίτες, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. εισιτήρια εξωτερικών ιατρείων κ.α.), εκστρατείες ενημέρωσης στις γειτονιές, τους δήμους κ.α. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ νέα σύσκεψη των προέδρων των Ομοσπονδιών όπου θα εξεταστεί ο συντονισμός των δράσεων.

Για το συντονισμό των δράσεων και σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει, ότι «η πραγματικότητα των 7.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης το πρώτο πεντάμηνο του 2011 (αντίστοιχος ρυθμός με το 2010) παραπέμπει πάνω από 50.000 συνταξιούχους στην ουρά του Ταμείου Πρόνοιας για την καταβολή του εφάπαξ και σε αναμονή για την επικουρική και το μέρισμα από το Μετοχικό Ταμείο που θα υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Η ΑΔΕΔΥ, ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και κάνει λόγο για «στοχοποίηση, κατασυκοφάντηση των εργασιακών δικαιωμάτων, του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, των συλλογικών κατακτήσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων» ενώ τονίζει ότι οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις οργανισμών εγκαθιστούν βαθύτερα και επεκτείνουν την εργασιακή ανασφάλεια, αβεβαιότητα και αγωνία σε χιλιάδες εργαζόμενους».

Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα το Συντονιστικό ΠΟΣΠΕΡΤ και Σωματείων 11 κοινωφελών Οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. (ΟΣΚ – ΙΓΜΕ – ΟΔΔΥ – ΕΟΜΜΕΧ – ΟΠΕΓΕΠ – ΕΙΝ – ΕΘΙΑΓΕ), εξαγγέλθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων στους υπό συγχώνευση οργανισμούς την Πέμπτη στις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή με αίτημα την καταψήφιση της Τροπολογίας, καθώς και κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας, οι οποίες θα αποφασισθούν κατά περίπτωση από τα Σωματεία.

Αύριο Τετάρτη τα μέλη του Συντονιστικού θα επισκεφθούν τα Κόμματα της Βουλής προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων που εκπροσωπούν 7.000 εργαζομένους, υποστήριξαν ότι η Τροπολογία η οποία «κατατίθεται με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στον Αύγουστο, καταργεί, συγχωνεύει ή συρρικνώνει, 11 κοινωφελείς Δημόσιους Οργανισμούς και φορείς, χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες και το έργο τους, με την περιουσία τους, αλλά και ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων σε αυτές».

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ). Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν από τις 27 Ιουλίου 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ενώ έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των γραφείων της Διοίκησης, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Διαβάστε επίσης:

Η ΟΛΜΕ απειλεί με «λουκέτο» στα σχολεία το Σεπτέμβρη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε