Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Έρχονται απολύσεις στο Δημόσιο ως το τέλος του χρόνου

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες
– Κατάργηση οργανικών θέσεων και απόλυση των υπαλλήλων
– Θα επηρεαστούν άμεσα 200.000 υπάλληλοι
– Τρίτη φάση αξιολόγησης μέσα στο 2012

Μειωμένοι μισθοί, λιγότεροι υπάλληλοι. Το δίπτυχο που αλλάζει τα πάντα στο δημόσιο. Άμεσα αναμένεται να επηρεαστούν 200 χιλιάδες άνθρωποι εκ των οποίων κάποιοι θα δουν την έξοδο απ’ το δημόσιο, χωρίς μάλιστα να μπουν καν στο καθεστώς της εφεδρείας.

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή

Ως προς το Δημόσιο η αναφορά του Πρωθυπουργού ήταν σαφέστατη:
Ταχεία και αποτελεσματική πρέπει να είναι η εφαρμογή κρίσιμων διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν νόμους του κράτους. Αυτές αφορούν κυρίως:
Το νέο βαθμολόγιο – μισθολόγιο,
Την εργασιακή εφεδρεία,
την αξιολόγηση και αναδιάρθρωση φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα,

Ως προς το μισθολόγιο η εγκύκλιος που δημοσιεύει σήμερα το newsit (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) σε συνδυασμό με τις μειώσεις που έχουν επέλθει και θα τις δουν όλοι από την πρώτη του ερχόμενου μήνα (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) τα πράγματα έχουν προχωρήσει, δεν προβλέπονται άλλες αλλαγές. Μένουν ωστόσο διάπλατα ανοιχτά τα άλλα δύο στάδια που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός που όπως είπε θα κινηθεί στο πλαίσιο όσων έχει αποφασίσει (από κοινού με την τρόικα) η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δραματικές αλλαγές στη ζωή 200.000 υπαλλήλων

Η εργασιακή εφεδρεία θα στείλει εκτός δημοσίου 30.000 άτομα μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα όμως θα κινηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης των οργανισμών. Θα ξεκινήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού.
Σε πρώτη φάση και ως τις 25 Νοεμβρίου θα καταγραφούν οι μονάδες του δημοσίου που θεωρείται πως δεν έχουν αντικείμενο. Ταυτόχρονα θα καταγραφεί το προσωπικό και οι ειδικότητά του και θα γίνουν λίστες με τις θέσεις που μπορούν να καταλάβουν σε άλλες υπηρεσίες εντός τριών ημερών, μέχρι τις 28 Νοεμβρίου.
Ύστερα και μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε άλλες υπηρεσίες με κοινές υπουργικές αποφάσεις, ενώ ταυτόχρονα θα καταρτιστούν και οι λίστες με το πλεονάζον προσωπικό.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει διερευνηθεί κατά πόσο οι πλεονάζουσες ειδικότητες, το προσωπικό δηλαδή που δεν έχει βρει στέγη ήδη, μπορεί να πάει σε κάποιο άλλο πόστο.
Αν όχι τότε οι οργανικές θέσεις καταργούνται και έτσι ουσιαστικά αίρεται και η μονιμότητα των υπαλλήλων.
Οι υπάλληλοι αυτοί κινδυνεύουν με άμεση απόλυση, χωρίς καν να υπαχθούν σε καθεστώς εφεδρείας.
Από τον επόμενο χρόνο ωστόσο ξεκινάει νέος κύκλος αξιολόγησης. Η τρίτη φάση κατά την οποία μέσα στο 2012, όπου θα υπάρξει νέα λίστα των προς αξιολόγηση υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης:
Δημόσιο: πρώτος μισθός στα 780 ευρώ – Ολόκληρη η εγκύκλιος

Από 7% εως 55% μειώνονται οι μισθοί στο Δημόσιο – Τι λεφτά θα πάρετε την 1η Δεκεμβρίου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε