Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Έτσι μας έστησαν την παγίδα οι ξένες Τράπεζες

Έτσι μας έστησαν την παγίδα οι ξένες Τράπεζες

Οι τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να αποκρύψει τη…

διόγκωση των χρεών της είναι εκείνες που πλέον «σπρώχνουν» τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Η εφημερίδα παρομοιάζει το είδος των συναλλαγών που «πνίγουν» οικονομικά την Ελλάδα, με αυτές που οδήγησαν σε κατάρρευση την American International Group (AIG), επικαλούμενη traders και διαχειριστές κεφαλαίων.
«Είναι σαν να αγοράζεις ασφάλεια πυρός για το σπίτι του γείτονα – δημιουργώντας κίνητρο να του κάψεις το σπίτι», σχολιάζει στους New York Times ο Philip Gisdakis, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της UniCredit στο Μόναχο.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πριν ακόμη ξεσπάσει το θέμα με την Goldman Sachs και τις συμφωνίες ανταλλαγής νομίσματος, που φαίνεται ότι βοήθησαν την Ελλάδα να «κρύψει» το ύψος των χρεών της, η JP Morgan, με τη στήριξη της Goldman, και αρκετές ακόμη τράπεζες είχαν δημιουργήσει ένα δείκτη που έδινε τη δυνατότητα στους επενδυτές να ποντάρουν στο αν η Ελλάδα και άλλα κράτη της Ευρωζώνης θα χρεοκοπήσουν.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Markit Group of London παρουσίασε το δείκτη iTraxx Sov X Western Europe, ο οποίος εστιάζει σε τέτοια swaps και έδωσε τη δυνατότητα στους traders να ποντάρουν στην Ελλάδα πριν την κρίση.

Καθώς τράπεζες και άλλοι επενδυτές αγοράζουν τα swaps, το κόστος ασφάλισης του χρέους της Ελλάδας αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα οι επενδυτές ομολόγων απέφευγαν τα ελληνικά ομόλογα, δυσκολεύοντας την Ελλάδα να δανειστεί, η αβεβαιότητα στις αγορές ενισχύεται και όλα αυτά δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε