Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Λίγα Σύννεφα 15 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Έχουν και οι Γάλλοι “Ελγίνεια”

Έχουν και οι Γάλλοι “Ελγίνεια”
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 04.06.2010 | 07:20
Πρώτη δημοσίευση: 03.06.2010 | 13:56

668 αρχαία έργα από τη Μακεδονία θα ταξιδέψουν στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και για πρώτη φορά θα βρεθούν πλάι στα ... ταίρια τους αντικείμενα που αφαιρέθηκαν απ' τη γη της Μακεδονίας.

Τον Οκτώβρη η Γαλλία και όλος ο κόσμος θα υποκλιθεί στον πλούτο του πολιτισμού της Αρχαίας Μακεδονίας χάρη στην έκθεση “Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου”.
Θα είναι μια έκθεση-διαφήμιση για τη χώρα μας, παράλληλα όμως θα πρέπει να είναι και μια έκθεση με μήνυμα.
Πλάι στα εκθέματα που θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα θα στέκονται και εκείνα που αφαιρέθηκαν απ' τη μακεδονική γη πριν 100 και 150 χρόνια.
Αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς και ό,τι άλλο βάζει ο νους του ανθρώπου που ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές γαλλικών ομάδων το 1861 ή αργότερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων δεν λούζονται πλέον απ' τον ελληνικό ήλιο. Φωτίζονται απ' τα φώτα του Παρισιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μετά από 93 χρόνια θα σταθούν πλάι,πλάι όπως τοποθετήθηκαν πριν 2.300 χρόνια απ' τους αρχαίους Μακεδόνες αντικείμενα από τον ίδιο τάφο.
Οι Γάλλοι θεωρούν τιμή την παραχώρηση των αρχαιοτήτων και θα ανταποδώσουν το 2012. Αρχαιότητες της Μακεδονίας θα μεταφερθούν από το Λούβρο στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό των 100 χρόνων απ' την απελευθέρωση.
Τα ιερά αντικείμενα όμως θα επιστρέψουν ως... δανεικά. Για λίγο.
Κάθε Έλληνας γνωρίζει την κλοπή από το Λόρδο Έλγιν, κάθε Έλληνας γνωρίζει όμως και τη Νίκη της Σαμοθράκης... Πως βρέθηκε στο Λούβρο;
Δεν είναι πλέον καιρός να αναρωτηθούμε;
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Καιρός [29/03] σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Που θα βρέξει Καιρός [29/03] σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Που θα βρέξει
  2. Καιρός: Βροχές και βοριάδες Καιρός: Βροχές και βοριάδες
  3. Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη Καιρός: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη
  4. Καιρός Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Άνοδος της θερμοκρασίας [pics] Καιρός Αθήνα και Θεσσαλονίκη: Άνοδος της θερμοκρασίας [pics]
  5. Καιρός Πάσχα 2017 και μερομήνια: Κρύο και βροχές! Καιρός Πάσχα 2017 και μερομήνια: Κρύο και βροχές!
  6. Σαρώνει η Debbie την Αυστραλία – Απίστευτες εικόνες [vids] Σαρώνει η Debbie την Αυστραλία – Απίστευτες εικόνες [vids]