Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Φέτος θα πιούμε καλό αλλά ακριβό κρασί!

Δείτε ανα περιοχή της Ελλάδας τα χαρακτηριστικά του φετεινού κρασιού. Οπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου φέτος είχαμε υψηλής ποιότητας σταφύλια, όμως οι τιμές σε κάποιες περιοχές θα είναι τσουχτερές λόγω ειδικών συνθηκών.

Κλιματολογικά, όπως αναφέρει, υπήρξε μία υπέροχη χρονιά, πλην όμως η βροχερή άνοιξη είχε και μια συνέπεια που αιφνιδίασε τους αμπελουργούς σε πολλές περιοχές της χώρας. Την εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο.

Ο περονόσπορος, συνηθισμένη ασθένεια της αμπέλου στη λοιπή Ευρώπη, σπάνια εμφανίζεται στις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας και δη σε νομούς όπως η Αττική (ξηροθερμικό κλίμα), η Βοιωτία και πόσο μάλλον η Κρήτη.

Σε αυτές τις περιοχές υπήρξε μείωση της παραγωγής έως 30%, με αποτέλεσμα, η τιμή των λοιπών σταφυλιών και περιοχών να ανέβει κατακόρυφα.

Ιδίως των σταφυλιών που χρησιμοποιούνται για τα καθημερινά ελληνικά κρασιά (τα λευκά), τα οποία δύσκολα θα μπορέσουν να κρατηθούν στο ράφι στις περσινές τιμές τους, όπως εκτιμά ο Σύνδεσμος. Η αύξηση στις τιμές του σταφυλιού σε Αχαΐα, Κρήτη, Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής άλλων περιοχών έφτασε το 80%. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, έκανε μια πρώτη καταγραφή των βασικών χαρακτηριστικών που εμφάνισαν φέτος οι διάφορες αμπελουργικές ζώνες και δίνει μια πρώτη εικόνα για τα κρασιά που θα παρουσιάσουν φέτος.

ΜΑΡΩΝΕΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Το καλοκαίρι είχε τις κανονικές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα τα λευκά σταφύλια να διατηρήσουν την οξύτητα σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το ερυθρό Μαυρούδι να είναι πλούσιο σε χρώμα και τανίνες.

ΔΡΑΜΑ

Ο περονόσπορος δεν έκανε καθόλου την εμφάνισή του στην περιοχή. Αναμένεται μία πολύ καλή χρονιά με πλούσια αρώματα αλλά και υψηλότερες οξύτητες από ότι οι περσινές στα κρασιά.

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ – ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν στα συγκομισθέντα σταφύλια να έχουν μία αργή ωρίμανση. Για τις ερυθρές ποικιλίες υπήρξε άριστη φαινολική ωριμότητα.

ΡΑΨΑΝΗ

Η ωρίμανση των σταφυλιών ήταν πλήρης, δεν παρουσίασαν πρόβλημα ασθενειών και ήταν πλούσια σε σάκχαρα.

ΝΑΟΥΣΑ

Η ζώνη του Ξινόμαυρου έχει γύρω στα 4.000 στρ. ενώ γύρω στα 800-1.000 στρ. καταλαμβάνουν οι υπόλοιπες ποικιλίες (Merlot, Syrah). Η ποιότητα των πρώιμων ποικιλιών είναι εξαιρετική, μοιάζει η καλύτερη της τελευταίας τριετίας. Όσον αφορά το Ξινόμαυρο φαίνεται ότι είναι πολύ καλή.

ΟΣΣΑ, ΠΛΑΓΙΕΣ ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

Η υγεία των σταφυλιών μέχρι στιγμής είναι άριστη και πολύ καλύτερη από την περσινή χρονιά.

ΕΠΑΝΟΜΗ

Ποσοτικά η παραγωγή μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά αλλά εκτιμάται ως μία εξαιρετικά ποιοτική χρονιά.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Καταγράφηκε πτώση της παραγωγής της τάξης του 15%. Τα λευκά κρασιά δείχνουν ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικά με πολύ καλές οξύτητες. Τα πρώτα ερυθρά κρασιά που έχουν τρυγηθεί, δείχνουν να είναι σκουρόχρωμα με καλό φαινολικό δυναμικό. Είναι φρουτώδη με αρκετά ψηλές οξύτητες και αρκετά καλό δυναμικό παλαίωσης

ΛΟΚΡΙΔΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Τα σταφύλια ήταν υγιή και καλής ποιότητας, με πολύ καλές οξύτητες και πλούσιο αρωματικό δυναμικό για τις λευκές ποικιλίες (και ειδικά οι Chardonnay και Sauvignon Blanc). Οι ερυθρές έχουν φαινολικό πλούτο και ικανοποιητική ικανότητα παλαίωσης.

ΑΤΤΙΚΗ – ΒΟΙΩΤΙΑ – ΕΥΒΟΙΑ

Η μεγάλη αυτή αμπελουργική περιοχή επλήγη κατ’ εξοχήν από τον περονόσπορο. Παρότι δεν υπήρξαν ποιοτικά προβλήματα στο συλλεγόμενο σταφύλι, οι ποσότητες υπήρξαν εξαιρετικά μειωμένες. Έτσι, ενώ σε περσινή ποσότητα 35.000 τόνους σταφύλι εφέτος αντιστοιχούν 13.000 τόνοι. Τα κρασιά έχουν πολύ καλούς αλκοολικούς βαθμούς με καλές οξύτητες, είναι πληθωρικά, έχουν σώμα και μακριά επίγευση.

ΝΕΜΕΑ

Καταγράφεται μείωση παραγωγής 25% έως 40% λόγω περονόσπορου. Αρωματικά και χρωματικά η εσοδεία κρίνεται πολύ ικανοποιητική.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά για το Μοσχοφίλερο. Οι τιμές λίγο ανεβασμένες ή σταθερές σε σχέση με πέρσι.

ΠΛΑΓΙΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Ο βροχερός χειμώνας και το ήπιο καλοκαίρι οδήγησαν σε εύρωστα φυτά με ωραίες υψηλές οξύτητες με πλούσια αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη αρώματα. Σπουδαία κρίνεται η φαινολική ωριμότητα των ερυθρών.

ΠΑΤΡΑ

Η εκτεταμένη αμπελουργική ζώνη της Πάτρας (Δυτ. Αχαΐα) ανέλαβε να δώσει τη λύση στην αυξημένη ζήτηση σταφυλιού αλλά και εδώ οι ποσότητες ήταν αρκετά μειωμένες σε σχέση με πέρσι και οι τιμές σχεδόν διπλασιάστηκαν. Τα φημισμένα γλυκά κρασιά (Μοσχάτο, Μαυροδάφνη) αναμένονται με πλούσια αρώματα αλλά και ισορροπημένες οξύτητες.

ΗΛΕΙΑ

Η παραγωγή για το 2011 αναμένεται μειωμένη κατά 10-20% και σε περιοχές που υπέστησαν ζημιές από περονόσπορο ή χαλαζόπτωση μειωμένη έως 30%.Η ποιότητα των σταφυλιών υπήρξε πάρα πολύ καλή.

ΚΡΗΤΗ

Ο περονόσπορος επέφερε μείωση της παραγωγής κατά περίπου 60%. Αναλυτικότερα, από τους 18.000 τόνους σουλτανίνα πέρσι, η φετινή παραγωγή ήταν 9.000 και από 1.100 τόνους βηλάνα πέρσι, η παραγωγή μειώθηκε στους 300 τη φετινή χρονιά. Οι τιμές των σταφυλιών ήταν υψηλότερες σε σχέση με το 2010, έως πολύ υψηλότερες για τις διαδεδομένες ποικιλίες (σουλτανίνα και βηλάνα).

ΣΑΜΟΣ

Αναμένεται ότι τα κρασιά της εφετινής εσοδείας θα έχουν πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

ΡΟΔΟΣ

Μειωμένη σχεδόν στο μισό, αναμένεται να είναι η φετινή σοδειά σε σχέση με πέρσι λόγω περονόσπορου. Η ποιότητα των σταφυλιών, επηρεάστηκε αρκετά από τις κλιματολογικές συνθήκες.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Τα φετινά κρασιά είναι έντονα αρωματικά και παρουσιάζουν κυρίως αρώματα λουλουδιών, λίγων φρούτων, όπως αχλάδι και φυσικά εσπεριδοειδών, έχουν υψηλό αλκοολικό βαθμό. Το σώμα τους από τώρα εμφανίζεται πλούσιο και γεμάτο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε