Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Φορο-τιμωρία για όσους έχουν παιδιά! – Σε αναμμένα κάρβουνα τα μπλοκάκια

Φορο-τιμωρία για όσους έχουν παιδιά! – Σε αναμμένα κάρβουνα τα μπλοκάκια

Ναι μεν αλλα: Με το ένα χέρι δίνει..με το άλλο παίρνει το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που συνέβη για παράδειγμα στις αποφάσεις για αυξημένο αφορολόγητο στους παντρεμένους με παιδιά ..

Από την μια ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε το ..αυτονόητο, ανακοινώνοντας την αύξηση του αφορολογήτου ορίου για όσους έχουν παιδιά, κάτι όμως που θα ήταν παράξενο να μην συμβεί, αφού σε κάθε φορολογικό νόμο εκείνοι έχουν τέκνα έχουν και υψηλότερο αφορολόγητο.  

Τα “καλά νέα” λοιπόν είναι ότι το αφορολόγητο των 8.000 ευρώ αυξάνεται
•           για όσους έχουν ένα παιδί κατά 2.000 ευρώ,
•           για όσους έχουν 2 παιδιά κατα 4.000 ευρώ,
•           για τους τρίτεκνους κατά 12.500 χιλιάδες ευρώ
•           και για το τέταρτο παιδί και πάνω 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Ποια είναι τα «άσχημα» νέα; Σε σχέση με πέρυσι οι φορολογούμενοι με παιδιά θα πληρώσουν..περισσότερα. Συγκεκριμένα,

– στα 8.000 ευρώ για τους άγαμους φορολογούμενους και όσους δεν έχουν παιδιά και οδηγεί σε επιβάρυνσή τους κατά 400 ευρώ ετησίως.
– στα 10.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο ενώ με βάση την φορολογική κλίμακα του 2010 το αφορολόγητο όριο ήταν 13.500 ευρώ. Από τη μείωση αυτή ο φορολογούμενος με ένα παιδί επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 470 ευρώ.
– στα 12.000 ευρώ εάν έχει δυο παιδιά (ενώ ήταν 15.000 ευρώ). Με βάση αυτή τη μείωση ο φορολογούμενος με δυο παιδιά επιβαρύνεται με 540 ευρώ επιπλέον φόρο εισοδήματος ετησίως.
– στα 20.500 ευρώ για όσους έχουν τρία παιδιά (ενώ ήταν 23.500 ευρώ). Για τους τρίτεκνους προκύπτει επιπλέον φόρος εισοδήματος 750 ευρώ ετησίως.
– για καθένα από το τέταρτο παιδί και τα επόμενα το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 2.500 ευρώ. ΄Ετσι, ο φορολογούμενος με τέσσερα παιδιά καρπώνεται αφορολόγητο όριο 23.000 ευρώ ενώ με τη φορολογική κλίμακα του 2010 το αφορολόγητο όριο εισοδήματός  τους διαμορφωνόταν στα 25.500 ευρώ. Ο πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά επιβαρύνεται με 650 ευρώ.

«Στον αέρα» μένει όμως και η απαλλαγή των νέων που εργάζονται με μπλοκάκι, από τον φόρο στα επαγγελματικά ΑΦΜ. Η εξαίρεσή τους εξαγγέλθηκε, αλλά στο νόμο που ψηφίστηκε δεν περιελήφθη ειδική διάταξη και έτσι μένει να το υπουργείο να ανακοινώσει με κάποια άλλη απόφαση ποιοι και πώς ακριβώς απαλλάσσονται από το χαράτσι των 300-500 ευρώ το χρόνο.
 
Εξάλλου οι ρυθμίσεις που θα γίνουν σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα αφορούν και στο αγροτικό πετρέλαιο, με συνέπεια η τιμή του να επιβαρυνθεί άμεσα από τον ειδικό φόρο που θα αυξηθεί.
 
Στα θετικά καταγράφονται και οι αλλαγές στον κεφαλικό φόρο, που έγιναν στο παρά πέντε της ψηφίσεως στη Βουλή. Το επίδομα αναπηρίας δεν θα προσμετράται στο συνολικό ποσό που θα πλήρωναν έκτακτη εισφορά. Παράλληλα, το 5% της έκτακτης εισφοράς, εκτός από βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, επεκτείνεται πλέον και σε όλα τα πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου όπου τις διοικήσεις διορίζει το κράτος, αλλά και στα μέλη των ανεξάρτητων αρχών.
 
Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι διασφαλισμένες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε