Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΒΑΣΕΙΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 29 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

«Φουλάρουν» στα κρυφά την χωματερή με πλαστά ζυγιστικά

«Φουλάρουν» στα κρυφά την χωματερή με πλαστά ζυγιστικά
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 09.12.2009 | 17:54
Πρώτη δημοσίευση: 09.12.2009 | 17:54

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πλαστά στοιχεία δίνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής

...για την πραγματική ποσότητα των απορριμμάτων που μπαίνουν στο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων!
Αυτό καταγγέλλουν στο NewsIt.gr οι εργαζόμενοι της χωματερής, οι οποίοι βλέπουν καθημερινά να μπαίνουν διπλάσιοι τόνοι σκουπιδιών από αυτά που δηλώνονται, χτυπώντας το καμπανάκι: σε λίγους μήνες η χωματερή δεν θα χωρά άλλα απορρίμματα!

«Η ποσότητα των σκουπιδιών που δηλώνεται από τον ΕΣΔΚΝΑ, ότι δηλαδή φτάνουν στην χωματερή περίπου στους 3,8 χιλιάδες τόνους ημερησίως, είναι λάθος, δεν ισχύει» λέει στο NewsIt.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στην χωματερή των Άνω Λιοσίων, Γιώργος Χάρβας, και αποκαλύπτει «…εμείς βλέπουμε τα ζυγίσματα, και ξέρουμε κάθε ημέρα μπαίνουν τουλάχιστον 7χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, και μάλιστα όχι από τους δήμους της Αθήνας, αλλά και από δήμους της επαρχίας!»

Την ίδια καταγγελία κάνει στο NewsIt.gr και ο βουλευτής του ΣΥΝ, Θανάσης Λεβέντης «Τα νούμερα που στέλνει ο ΕΣΔΚΝΑ δεν ισχύουν! Έρχονται σκουπίδια από άλλες περιοχές εκτός Αττικής, και με διάφορες μεθόδους προωθούνται στην ήδη κορεσμένη χωματερή των Άνω Λιοσίων». Όπως εξηγεί ο κ.Λεβέντης πόλεις όπως το Γύθειο, το Αίγιο, η Σύρος και άλλες πόλης της Ελλάδας, δεν έχουν που να ρίξουν τα σκουπίδια τους, αφού οι παράνομες χωματερές τους έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια τους να καταλήγουν στην Αθήνα. Έτσι ενώ ο περιφερειακός σχεδιασμός ορίζει «…είσοδο στην χωματερή 500τόνων την ημέρα, το ίδιο το…κράτος καταπατά τους επίσημους νόμους του, και αφήνει όλα αυτά τα χρόνια να μπαίνουν στην χωματερή ακόμη και 10.000τόνους ημερησίως!» εξηγεί ο βουλευτής του ΣΥΝ.

Το NewsIt.gr επικοινώνησε με τον ΕΣΔΚΝΑ, και ενδεικτικά έλαβε τα…ζυγιστικά του Οκτωβρίου, δηλαδή τα απορρίμματα που ζυγίστηκαν ότι μπήκαν  στο ΧΥΤΑ από κάθε δήμο του λεκανοπεδίου. Πράγματι, κάνοντας την πρόσθεση, προκύπτει ότι ημερησίως κατά μέσο όρο μπήκαν στην  χωματερή 3.862 τόνοι απορριμμάτων. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι κάποια νούμερα προκαλούν πολλά ερωτηματικά!

Δείτε το έγγραφο

 
·        Ο Δήμος Περιστερίου, ένας από τους μεγαλύτερους δήμους του λεκανοπεδίου, με 400.000 κατοίκους και περίπου 350τόνους σκουπιδιών ημερησίως – όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι φορείς του δήμου στο NewsIt.gr- , ζύγισε και εναπόθεσε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΔΚΝΑ τον περασμένο Οκτώβρη μόλις : 5.251.140 κιλά απορριμμάτων.

·        Ενώ, ο Δήμος Γλυφάδας, με μόλις 90.000κατοίκους, δηλαδή το ¼ του πληθυσμού του Περιστερίου, φαίνεται να παράγει και να στέλνει στο ΧΥΤΑ 3.533.800 κιλά απορριμάτων

 Δείτε και αυτό:

·        ο Δήμος Πειραιά, με 200.000 μόνιμους κατοίκους - και συνολικά 500.000 μετακινούμενο πληθυσμό-, και με παραγωγή 400τόνων απορριμμάτων την ημέρα – κατά δήλωση των φορέων του δήμου- , στα ζυγιστικά φαίνεται να στέλνει λιγότερα απορρίμματα από αυτά των δήμων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, πόλεων έχουν το μισό πληθυσμό, και με παραγωγή μόλις 110τόνων σκουπιδιών την ημέρα!

«Πως είναι δυνατόν σε μικρότερους πληθυσμιακά Δήμους να υπάρχουν πολλαπλάσια απορρίμματα από άλλους πολύ μεγαλύτερους;» αναρωτιέται ο κ.Χάρβας, ενώ το τραγικό είναι ότι η χωματερή των Άνω Λιοσίων αντέχει τα σκουπίδια μας μόλις ένα χρόνο ακόμη!

«Είμαστε στο κόκκινο, αφού χρειάζονται 4χρόνια για γίνουν όλες οι διαδικασίες: μελέτες, σχετικές αδειοδοτήσεις, καθώς και κατασκευή του νέου χώρου υποδοχής σκουπιδιών σε άλλο σημείο. Όμως, διαθέσιμος αδειοδοτημένος χώρος δεν υπάρχει. Μελέτη δεν έχει γίνει από κανένα αρμόδιο φορέα, ενώ μην ξεχνάμε ότι είχε νομοθετικά αδειοθοτηθεί χώρος σε Κερατέα και Γρμαματικό από το 2003, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, λόγω σοβαρής αντίδρασης των κατοίκων». Και καταλήγει ο κ.Χάρβας «Άρα, είμαστε σε αρνητικούς χρόνους! Σε ενάμιση χρόνο, μην γελιόμαστε, δεν θα έχουμε που να πετάξουμε τα σκουπίδια μας!».     

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Προσφυγή Κακλαμάνη στην δικαιοσύνη για τα σκουπίδια


   Διαδώστε αυτό το άρθρο