Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Frontex: Στον Έβρο “μία από τις μεγαλύτερες εισροές μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ”

Τριακόσια πενήντα λαθρομετανάστες την ημέρα περνούν από τον Έβρο.

Ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα ελληνικά σύνορα είναι υπερβολικά μεγάλος για να αντιμετωπιστεί από τις αρχές της χώρας, αναφέρει έκθεση της Frontex, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, η οποία εδώ και δύο μήνες βρίσκεται στα ελληνικά σύνορα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή που φέρνει στο φως πληροφορίες για την έκθεση της Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαπιστώνει ότι η Τουρκία είναι η βασική χώρα – δίοδος λαθρομεταναστών στην Ευρώπη.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2010 εντοπίστηκαν στον Έβρο 31.000 λαθρομετανάστες (χωρίς να υπολογίζονται εκείνοι που πέρασαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί). Από το σημείο στο οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να στήσει φράχτη, περνούν καθημερινά 350 άτομα. Πρόκειται σύμφωνα με την υπηρεσία “για μία από τις μεγαλύτερες εισροές μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ”.

Οι πληροφορίες έρχονται στο φως τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την ανέγερση τείχους στον Έβρο, η οποία έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα.

Για παράδειγμα η Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ έχει εκφράσει ανησυχία, γιατί πολλοί από τους ανθρώπους που προσπαθούν με μεγάλο κίνδυνο να περάσουν τα σύνορα, αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους στη χώρα τους και αν έφταναν εδώ θα μπορούσαν να πάρουν άσυλο και να σωθούν – αν φυσικά η διαδικασία ασύλου λειτουργούσε στην Ελλάδα. Επίσης, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι με το χτίσιμο ενός τείχους απλά θα θησαυρίσουν οι δουλέμποροι γιατί το κύμα λαθρομεταναστών δεν θα ανακοπεί καθώς ό,τι τους σπρώχνει να φύγουν από τη χώρα τους – φτώχεια, πόλεμος, διωγμοί – δεν εξαλείφεται φυσικά.

Από την άλλη πλευρά οι κοινωνικές υπηρεσίες στη χώρα μας δεν καλύπτουν τις ανάγκες ούτε των Ελλήνων, πόσο μάλλον τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων που έρχονται από έξω. Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες δεν βρίσκουν στην Ελλάδα τον “παράδεισο” που περίμεναν ενώ μερίδα τους στρέφεται και σε παράνομες μεθόδους για να επιβιώσει.

Κάτοικοι περιοχών της Αθήνας, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας διαμαρτύρονται για την έντονη παρουσία των μεταναστών στη γειτονιάς τους κατηγορώντας τους για εγκληματικότητα ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι έμποροι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον “ανταγωνισμό” του φτηνού παραεμπορίου.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής παραθέτει τα παραδείγματα δύο χωρών που έχουν προβεί στην κατασκευή τείχους για να φυλάξουν τα σύνορά τους. Στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ υπάρχουν φράχτες μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων. Γύρω από αυτούς δραστηριοποιούνται “αυτόκλητοι” rangers του νόμου και της τάξης ενώ συχνά γίνονται ατυχήματα.

Στο Γιβραλτάρ, όπου τα κύμματα “ξεβράζουν” καθημερινά πτώματα Αφρικανών, τον Σεπτέμβριο του 2005 υπήρξε αιματηρή έφοδος χιλιάδων ατόμων στους φράκτες που ανέγειραν οι ισπανικές αρχές είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άτομα σε συγκρούσεις με την μαροκινή αστυνομία. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η ισπανική κυβέρνηση αναβάθμισε τους φράχτες, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί σημαντική μείωση στη ροή λαθρομεταναστών έκτοτε.

Ετοιμάζουν επιχείρηση «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε