Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Γ. Παπανδρέου: Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση από την Moody’s

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε πρώτα από όλα στην χτεσινή υποβάθμιση “βόμβα” από τον οίκο Moody’s

της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε αδικαιολόγητη μιας και ο ίδιος ο οίκος στην ανακοίνωσή του διαπιστώνει ότι δεν είναι μεγάλη πιθανότητα ούτε επικείμενη οποιαδήποτε χρεωκοπία της χώρας. 

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργπός αυτή η υποβάθμιση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανακοίνωσε ότι θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής μιας και όπως επεσήμανε έχει ανοίξει ήδη συζήτηση για το θέμα των οίκων αξιολόγησης και με τον τρόπο που αυτοί είναι σε θέση να χειραγωγούν τις εξελίξεις. 

Μάλιστα, δικαιολόγησε αυτή του την φράση λέγοντας πως “τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι, το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά, το έλλειμμα έχει μειωθεί 40% και είναι τεράστια η μείωση σε σχέση με το 2009. Την ύφεση κατά το 1ο τρίμηνο την είδαμε μικρότερη απ’ αυτή που προβλέπεται από το Μνημόνιο για ολόκληρο έτος και οι εισπράξεις από το ΦΠΑ κατά το 1ο τρίμηνο έχουν αυξηθεί κατά 6%, ενώ πέρσι είχαν μειωθεί κατά 11%”.

Παρέμβαση Παπανδρέου για το χάος στα δημόσια νοσοκομεία

Προσπάθεια εκβιασμού της κυβέρνησης από προμηθευτές των νοσοκομείων κατήγγειλε, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. 

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε σκληρή τη διαπραγμάτευση που έγινε με τους προμηθευτές στους οποίους καταλόγισε ότι δεν είχαν διαμαρτυρηθεί τα προηγούμενα χρόνια που είχαν μείνει απλήρωτοι. Και πρόσθεσε ” τώρα που εμείς ήρθαμε να τους πληρώσουμε, ήρθαν σε αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουν πρόβλημα με διαδικασίες, θα έλεγα σχεδόν εκβιαστικές”. 

Ο κ. Παπανδρέου επαίνεσε τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη σθεναρή τους στάση στη διαπραγμάτευση και εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα έχει φτάσει σε αίσιο τέλος καθώς και ότι οι προμηθευτές έχουν πάρει το μήνυμα. 

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας και γι’ αυτό, όπως είπε, έχει εξαιρέσει τα νοσοκομεία και γενικότερα τον τομέα της υγείας, από τις ρυθμίσεις για τις προσλήψεις. Αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν το διαπραγματευόμαστε, ενώ επισήμανε ότι για τη σπατάλη, την αισχροκέρδεια και τη διαφθορά που παρατηρείται, δεν φταίει ούτε το ΔΝΤ ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρεμβάσεις υπουργών

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την παραβατικότητα ανηλίκων συζητήθηκε – μεταξύ άλλων – στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. βασικοί άξονες του νομοσχεδίου προβλέπουν παιδαγωγικά και όχι σωφρονιστικά μέτρα για παραβάτες κάτω των 15 ετών, μείωση της προσωρινής κράτησης – πάντα ανηλίκων παραβατών – σε 6 μήνες, ανώτατη ποινή κάθειρξης 15 ετών για πολύ βαριές περιπτώσεις και κατάργηση του αυτοφώρου για ανήλικους, καθώς θεωρείται ότι δικαιούνται ακρόασης με παρουσία συνηγόρου.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα μιας γενικότερης πολιτικής συζήτησης, με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου με την «τρόικα» στην οποία θα δίνεται το πολιτικό και οικονομικό στίγμα της κυβέρνησης. Η πρότασή έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε