Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γ.Παπανδρέου: ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς τα οφέλη

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

 

“Ουσιαστικά είμαστε στα πλαίσια επιτήρησης του ΔΝΤ παρόλο που…

δεν το λέμε έτσι, χωρίς βέβαια να έχουμε τα πλεονεκτήματα που προβλέπει αυτή η επιτήρηση”. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί σε ευρωβουλευτές στην προσωρινή επιτροπή χρηματοπιστωτικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Γ. Παπανδρέου “τώρα ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς να μας δίνουν τα πλεονεκτήματα από την ΕΕ”.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά των τραπεζών και των ιδρυμάτων χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης λέγοντας ότι «αυτοί σώθηκαν πριν δύο χρόνια από τα λεφτά του φορολογούμενου Ευρωπαίου και τώρα μας χτυπάνε».

Εμμεση απάντηση έστειλε και στην Αγγελα Μέρκελ και τις δηλώσεις της περί αποπομπής μίας χώρας από την ευρωζώνη, λέγοντας: “Η αποπομπή, η τιμωρία θα είναι αποτυχία όχι μόνο για την χώρα αλλά και για την ΕΕ”.

“Δείχνουμε τη δέσμευσή μας για να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του ευρώ. Δεν ζητάμε βοήθεια, δεν είμαστε αήθης χώρα, δεν ζητάμε χρήματα από τους φορολογούμενους άλλων λαών, ζητάμε ισχυρή πολιτική στήριξη για να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει δράση, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει την καταστροφολογία. “Πρέπει να δανειζόμαστε με φυσιολογικά επιτόκια, όπως αυτά που δανείζονται οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες”, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Αν εξακολουθήσουμε να δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια δεν μπορούμε να μειώσουμε το χρέος μας”.

 

Αναφερόμενος στα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε ότι η κυβέρνηση ζητά από το λαό να δεχθεί μειώσεις μισθών και εμφανίστηκε ανήσυχος πως αυτές οι θυσίες μπορούν να χαθούν λόγω της κερδοσκοπίας. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως παρά τη λήψη μέτρων που θα δώσουν άμεσα αποτελέσματα, “οι κοινωνικές και θεσμικές αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν τόσο γρήγορα, εν μία νυκτί. Παίρνουμε άμεσα μέτρα αλλά για βαθύτερες αλλαγές χρειαζόμαστε χρόνο”, συμπλήρωσε.

 

“Δεν αναζητώ αποδιοπομπαίο τράγο, δεν προσπαθώ να ρίξω τις ευθύνες σε κάποιον άλλο, είναι δική μας ευθύνη να διορθώσουμε λάθη, είναι παράδοξο πως η μοίρα μας κρίνεται από τις ίδιες δυνάμεις των οίκων αξιολόγησης, που δεν αναγνώρισαν τα λάθη του παγκοσμίου συστήματος”, κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

“Η Ελλάδα καταφεύγει στο ΔΝΤ στις 3 Απριλίου”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε