Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 20 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ: 2.500 παιδιά στα αζήτητα

ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ: 2.500 παιδιά στα αζήτητα
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 08.02.2012 | 14:11
Πρώτη δημοσίευση: 08.02.2012 | 14:11

Λέξεις που προκαλούν μόνο θλίψη. Και οργή. Γονείς που δε μπορούν να ζήσουν τα παιδιά τους και τα εμπιστεύονται σε ιδρύματα. Κι αυτά, όμως, δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν.

Την αποκάλυψη σοκ έκανε στη Βουλή ο Συνήγορος του Πολίτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, σήμερα, περίπου 2.500 παιδιά έχουν βρει καταφύγιο σε δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε ιδιωτικές δομές φροντίδας, όπως αυτές των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Εκκλησίας.

Όμως οι περικοπές πόρων απειλούν να τα οδηγήσουν στο δρόμο. Στο έλεος του Θεού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του παιδικού χωριού SOS, που ενώ γίνεται αποδέκτης διπλάσιων αιτημάτων φιλοξενίας παιδιών από οικογένειες που δεν μπορούν να τα κρατήσουν, αυξήθηκαν τόσο οι φορολογικές του υποχρεώσεις (τέλη για τα ακίνητα κλπ) ώστε σήμερα απειλείται η λειτουργία του.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με τις περικοπές πόρων και για ινστιτούτο υγείας του παιδιού, αποκάλυψε κατά την ακρόαση του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Μόσχου, αρμόδιου για τα δικαιώματα του παιδιού, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα παιδιά από πολύ αδύναμες οικονομικά οικογένειες, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τα παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη χώρα μας και φοβούνται ότι θα χρειαστεί να την εγκαταλείψουν, είναι οι πιο ευάλωτες περιπτώσεις μέσα στην κρίση και ο Συνήγορος του Πολίτη προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα σε συνεργασία της Πολιτείας με τις τοπικές κοινωνίες.

Ο κ. Μόσχος ρωτήθηκε για τα φαινόμενα ασιτίας παιδιών που ολοένα αυξάνονται. Πολλοί εκπαιδευτικοί προβληματίζονται γιατί όλο και περισσότερα παιδιά δεν προσέρχονται φροντισμένα στο σχολείο, δεν έχουν ούτε ένα σάντουιτς στην τσάντα τους ή δεν έχουν χαρτζιλίκι για να πάρουν κάτι από το κυλικείο, είπε.

Στο Συνήγορο του Πολίτη έχουν αναφερθεί από τις σχολικές επιτροπές ελλείψεις για την κάλυψη βασικών λειτουργικών αναγκών, όπως το πετρέλαιο για θέρμανση των σχολικών μονάδων. Οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού εντοπίζονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση!

Και όλα αυτά ενώ η βία μεταξύ των παιδιών εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και εκδηλώνεται με νέες συμπεριφορές. Δεν οφείλεται αποκλειστικά στην οικονομική κρίση, αλλά επηρεάζεται και από αυτή.

Μεγάλες διαστάσεις προσλαμβάνει και το φαινόμενο της διαρροής των μαθητών, κυρίως εκείνων που τελειώνοντας το γυμνάσιο δεν συνεχίζουν στο λύκειο, ενώ πυκνώνουν και τα θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία των μαθητών.

«Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων μπορεί να συνέβαλαν στην εξοικονόμηση πόρων, δημιούργησαν όμως και προβλήματα, ιδίως στην περιφέρεια και στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ πρόβλημα έχει αποτελέσει και η μετακίνηση ασυνόδευτων παιδιών προς το σχολείο τους», είπε ο κ. Μόσχος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θεμιστοκλής Κοτσυφάκης κάλεσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ επικαλέστηκε απόσπασμα ομιλίας της Ευρωπαίας επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου στην οποία ανέφερε ότι η εκπαίδευση πρέπει να εξαιρεθεί από τις περικοπές.

«Οι εκπαιδευτικοί που πρώτοι επισήμαναν το πρόβλημα, αρχικά χλευάστηκαν από το υπουργείο Παιδείας», είπε και χαρακτήρισε «υποκριτικό» το πρόγραμμα σίτισης μαθητών που εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Παιδείας καθώς, όπως είπε, από τη μία ανακοινώνει διανομή γευμάτων και από την άλλη αποδέχεται τις δραματικές περικοπές στην εκπαίδευση και τη φτωχοποίηση.

Ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ κατήγγειλε επιπλέον ότι την ίδια ώρα που κόβεται η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, το υπουργείο δίνει 400.000 ευρώ διαφημιστική δαπάνη για το ψηφιακό σχολείο για το οποίο οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν και από τους δασκάλους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πεινάνε παιδιά στα σχολεία της Αθήνας – Ζητούν συσσίτιο οι δάσκαλοι για να τα ταΐσουν

Αβέβαιο το μέλλον για 1.000 παιδιά που φιλοξενούνται σε ιδρύματα της Θεσσαλονίκης

Πετούν στο δρόμο 4500 ανάπηρα παιδιά ελέω τρόικας!

Μαθητής Γυμνασίου λιποθύμησε στην τάξη - ''Δεν είχαμε να φάμε τίποτα για δύο μέρες'' είπε η μητέρα του!

Δυστυχώς είναι αλήθεια - Παιδιά έπεσαν λιπόθυμα από ασιτία σε σχολείο της Κυψέλης

Αχαϊα: Αυξάνονται οι μαθητές που δεν έχουν χρήματα ούτε για μία τυρόπιτα! 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο