Σάββατο, 20 Απρ.
19oC Αθήνα

ΓΣΕΕ – Εργοδότες : Πάνε για συμφωνία για 13ο και 14ο μισθό

ΓΣΕΕ – Εργοδότες : Πάνε για συμφωνία για 13ο και 14ο μισθό

Πάγωμα στους κατώτατους μισθούς και τα ημερομίσθια και κατοχύρωση του 13ου και 14ου

μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συζητούν ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις.
 
Σημειώνεται ότι στο μνημόνιο με την τρόικα προβλέπεται, εκτός των άλλων, και τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο 13ος και ο 14ος μισθός δεν είναι κατοχυρωμένοι από συμβάσεις.

Η επόμενη συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων ορίστηκε για τις 14 Ιουνίου, ενώ η υπογραφή της Σύμβασης αναμένεται το αργότερο έως τα τέλη του μήνα. Από τη χθεσινή συνάντηση προκύπτουν τα εξής:

α) Εξετάζεται να μην υπάρξει φέτος αύξηση στον κατώτατο μισθό και να δοθούν επιδοματικές ενισχύσεις σε πολύ χαμηλά εισοδήματα, με μικρό κόστος για τους εργοδότες. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο αύξησης την επόμενη διετία. Πάντως, από την πλευρά των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) προτάθηκε να δοθεί μικρή σταθερή αύξηση της τάξεως του 0,5%, και 1% για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι μισθοί των νέων

β) Η εργοδοτική πλευρά διαφωνεί με τη μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, ενώ εκτιμούν ότι στις κλαδικές συμβάσεις υπάρχει περιθώριο αύξησης των αποδοχών.

γ) Οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ) επικαλέστηκαν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας και τις δεσμεύσεις του μνημονίου και πρότειναν τριετή σύμβαση.

δ) Δεν ετέθη ζήτημα αύξησης του ορίου απολύσεων από τους εργοδότες, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, όλα βρίσκονται υπό συζήτηση και όλα θα τύχουν επεξεργασίας με στόχο την υπογραφή της σύμβασης, αλλά και- σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο- τη σαφή κατεύθυνση ότι το πλαίσιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει να ισχύει. 

Από την πλευρά του, ο προέδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) Βασίλης Κορκίδης επισήμανε ότι “στις παρούσες συνθήκες οι κοινωνικοί εταίροι είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε, να υπογράψουμε και να διατηρήσουμε σε ισχύ μια νέα ΕΓΣΣΕ, της οποίας η σημασία είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν” 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε