Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Γερμανία: Υπάρχουν και ψύχραιμα δημοσιεύματα για την Ελλάδα

Γερμανία: Υπάρχουν και ψύχραιμα δημοσιεύματα για την Ελλάδα

«Η Αθήνα δεν επιθυμεί να αναζωπυρώσει την κρίση υπερχρέωσης με αξιώσεις για επανορθώσεις».

Aυτός είναι ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής εφημερίδας που φιλοξενεί δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα.

Το άρθρο, που έχει υπότιτλο «Οι Έλληνες βλέπουν την επανόρθωση της αδικίας, που υπέστησαν υπό τη γερμανική κατοχή, ως θεμιτό τους δικαίωμα», λίγες μόλις ημέρες πριν την επίσκεψη στη Γερμανία του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος την Παρασκευή συναντάται με την Καγκελάριο Μέρκελ, αναφέρεται σε δήλωση του κ. Δ. Δρούτσα για τις «καλές και πολύ στενές σχέσεις» των δύο χωρών.

«Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να μην ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά στη διένεξη με τη Γερμανία. Το ζήτημα των επανορθώσεων για την περίοδο της κατοχής στο Β’ παγκόσμιο Πόλεμο δεν τίθεται τώρα στην ημερήσια διάταξη. Η Αθήνα επιδιώκει να τιθασεύσει την κρίση με τις δικές της δυνάμεις, αλλά χρειάζεται σε αυτό την πολιτική αλληλεγγύη των εταίρων της ΕΕ και κυρίως την υποστήριξη της Γερμανίας», αναφέρει το άρθρο του Berd Hohler στην «Handelsblatt».

To κείμενο αναφέρεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Focus» με την άσεμνη χειρονομία που «έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει», καθώς και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Παγκαλου ότι οι Γερμανοί, κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ,«έκλεψαν ελληνικό χρυσό και ελληνικά χρήματα και για το λόγο αυτό το Βερολίνο δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική στη δημοσιονομική διαχείριση της Αθήνας», καθώς και στην προτροπή του ότι το θέμα «πρέπει κάποτε να έρθει στην ημερήσια διάταξη».

«Το ζήτημα των επανορθώσεων είναι πράγματι ανοικτό», δήλωσε ο κ. Δρούτσας, «αλλά δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να το κάνουμε θέμα τώρα και να το αναμίξουμε με τις τρέχουσες δημοσιονομικές δυσκολίες της Ελλάδας», τονίζεται στο άρθρο και προστίθεται αίτημα της αντιπολίτευσης να αξιώσει τώρα η κυβέρνηση επανορθώσεις ύψους 100 δισ. ευρώ από το Βερολίνο.

Το ίδιο κείμενο αναφέρεται σε δήλωση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «δεν αποποιούμαστε τα δικαιώματά μας, αλλά δεν παρασυρόμαστε από τα τρέχοντα γεγονότα γιατί αν η κυβέρνηση έφερνε τώρα τη συζήτηση για το ζήτημα των επανορθώσεων, αυτό θα μπορούσε εύκολα να ερμηνευθεί ως προσπάθεια να αποποιηθούμε την ευθύνη μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δηλώνει στην «Handelsblatt» αισιόδοξος και τονίζει, ενόψει της συνάντησης με την κ. Μέρκελ, ότι η κυβέρνηση «αναμένει τώρα μια ξεκάθαρη πολιτική υποστήριξη». Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με το πακέτο μέτρων μπορούν να μπουν τα δημοσιονομικά σε τάξη, χωρίς άμεση οικονομική βοήθεια, προϋπόθεση γι αυτό είναι, ωστόσο, να συμπράξουν και οι χρηματαγορές και «σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η ΕΕ».

«Η ΕΕ πρέπει τώρα με ενωμένη καθαρή φωνή να εκπέμψει το μήνυμα ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση και στην αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας. Γνωρίζουμε ότι η αξιοπιστία της Ελλάδας έχει πληγεί σοβαρά. Για να ξανακερδιθεί χρειάζεται μια πίστωση χρόνου», τονίζει ο κ. Δρούτσας.

Τέλος, ο δημοσιογράφος ζητεί από τον Έλληνα υπουργό να σχολιάσει την έκκληση του ΙΝΚΑ για μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων και εκείνος δηλώνει: «Ο κόσμος γνωρίζει ότι τον περιμένουν πολύ δύσκολοι καιροί. Όταν κάτω από τέτοιες συνθήκες ακούει κανείς μόνο κριτική κι έχει το αίσθημα ότι δεν λαμβάνει την αναγκαία και επιθυμητή υποστήριξη, τότε φουντώνουν κάποιες φορές τα αισθήματα και οδηγούν σε παρεξηγήσεις».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε