Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Γερμανοί τέλος από το Σκαραμαγκά

Γερμανοί τέλος από το Σκαραμαγκά

Συγκέντρωση των εργαζομένων της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο υπ. Εργασίας. Kλειστή παραμένει η Πειραιώς.

Στην τύχη τους εγκαταλείπουν οι Γερμανοί της ΤhyssenΚrupp τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο γερμανικός όμιλος ανακοίνωσε ότι θα φύγει από το ναυπηγείο ως το τέλος του χρόνου. Αν αυτό συμβεί το λουκέτο είναι δεδομένο. 1.300 εργάτες και 2.000 εργολάβοι και προμηθευτές των Ναυπηγείων θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Βέβαια η “προίκα” που θα αφήσουν οι Γερμανοί στο ελληνικό κράτος δεν είναι μόνοι οι άνεργοι. Αλλά και ένα “φέσι” της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών καλούν τον Σκαραμαγκά, δηλαδή τους Γερμανούς, να επιστρέψουν περίπου 230 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο ως παράνομες ενισχύσεις παλαιοτέρων περιόδων.

Οι Γερμανοί δεν αναγνωρίζουν τα πρόστιμα γιατί δεν έγιναν το διάστημα που ανέλαβαν αυτοί τα ναυπηγεία.

Έτσι, ζητούν από το ελληνικό δημόσιο να εξοφλήσει τα χρέη για να μπορέσουν να πληρώσει τους εργαζομένους ως το τέλος του χρόνου.

Πρόσφατα, προχώρησαν σε καταγγελία της σύμβασης για τα υποβρύχια «Ματρόζος», «Πιπίνος» και «Κατσώνης» που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία, ενώ άλλο ένα, το «Παπανικολής» είναι έτοιμο στο ναυπηγείο του Κιέλου αλλά δεν παραλαμβάνεται.

Οι Γερμανοί δεν έχουν επιτύχει μέχρι στιγμής να πουλήσουν τα υποβρύχια ούτε στην Πολωνία ούτε στην Ταϊβάν, όπως υπολόγιζαν.

Αλλά και το πρόγραμμα των φρεγατών, στο οποίο ήλπιζαν τα μέγιστα οι Γερμανοί, δεν πήγε καλά.

Όλοι περιμένουν τώρα από τη νέα κυβέρνηση να δώσει λύση στο πρόβλημα.

Οι εργαζόμενοι έκαναν μηχανοκίνητη πορεία το πρωί έξω στο υπουργείο Εργασίας. Ενώ αυτή την ώρα συναντούνται με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος τους υποδέχτηκε στο πεζοδρόμιο έξω από το υπουργείο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε