Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Γιατί είναι η πιο θλιβερή ημέρα για την Κύπρο η 14η Αυγούστου

Γιατί είναι η πιο θλιβερή ημέρα για την Κύπρο η 14η Αυγούστου

Ημέρα θλιβερών επετείων και μνημοσύνων για εκατοντάδες νεκρούς είναι για την Κύπρο η παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974, της δολοφονίας Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από τους Τούρκους στη Δερύνεια, του βομβαρδισμού της Τηλλυρίας το 1964, και της συντριβής του αεροπλάνου της «Ηλιος».

Σήμερα συμπληρώνονται 37 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, κατά την οποία οι δυνάμεις του Αττίλα με πολυμέτωπη επίθεση κατέλαβαν την Αμμόχωστο, την Καρπασία και την περιοχή της Μόρφου.

Οι συγγενείς των θυμάτων της δεύτερης φάσης της εισβολής τέλεσαν σήμερα τα μνημόσυνά τους, ενώ τα κόμματα με διακηρύξεις τους καταδίκασαν τη συνεχιζόμενη κατοχή και αποδοκίμασαν την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.

Επίσης, η ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών “Αμμόχωστος Επιστρέφω”, πραγματοποίησε το πρωί καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας κοντά στο κατοχικό οδόφραγμα στα Στροβίλια, λίγο έξω από την κατεχόμενη πόλη τους, με σύνθημα “37 χρόνια στο δρόμο της επιστροφής”.

Νωρίτερα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη όλων των πεσόντων κατοίκων της Αμμοχώστου καθώς και των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού που δολοφονήθηκαν στη διάρκεια αντικατοχικών εκδηλώσεων έξω από την πόλη.

Εξ άλλου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Παχύαμμο Τηλλυρίας τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων στις μάχες που διεξήχθησαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 1964 και των νεκρών από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς των γύρω χωριών.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης σήμερα τελέστηκε το σαρανταήμερο μνημόσυνο των 13 θυμάτων της έκρηξης στην έκρηξη στη Ναυτική Βάση ”Ευάγγελος Φλωράκης” στο Μαρί, ενώ οι εθελοντές αφύπνισης, όπως αποκαλούνται, συνέχισαν την πορεία τους που άρχισαν από την Πάφο προς τη Λευκωσία.

Τέλος, έγιναν τα μνημόσυνα των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της «Ηλιος», στις 14 Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό Αττικής, παράλληλα με το μνημόσυνο που έγινε στον τόπο της συντριβής, στην παρουσία συγγενών των νεκρών.

Για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων, η Επιτροπή Συγγενών πραγματοποίησε χθες βράδυ ειδική εκδήλωση με άναμμα 121 κεριών στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, που θρηνεί και τα περισσότερα θύματα, 16 συνολικά, της αεροπορικής τραγωδίας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Γιασουμή δήλωσε ότι οι χαροκαμένοι συγγενείς αναμένουν εδώ και έξι χρόνια την απόδοση δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι αισιόδοξοι από την εξέλιξη της διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε