Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Γιατρός συνταγογραφούσε φάρμακα 250.000 ευρώ τον μήνα!

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για γιατρούς που συνταγογραφούν παράνομα φάρμακα. Μόνο ένας γιατρός έγραφε φάρμακα 250.000 ευρώ τον μήνα. Φαρμακείο παρουσίαζε εκτέλεση συνταγών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα!

Χορό εκατομμυρίων ευρώ έχουν στήσει γιατροί και φαρμακοποιοί συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία, εκτελώντας συνταγές δεκάδων χιλιάδων ευρώ μηνιαίως χωρίς κανέναν έλεγχο.
 
Κάπως έτσι εκτινάσσεται το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης στα 8 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με αυτό της Ισπανίας που έχει πενταπλάσιο πληθυσμό από τη χώρα μας.
 
Οι πρώτοι έλεγχοι που ζήτησε από τον Απρίλιο το υπουργείο Εργασίας στο ΙΚΑ κατέγραψαν περιπτώσεις γιατρών που συνταγογραφούσαν ανεξέλεγκτα και φαρμακοποιούς που είχαν πολλαπλάσιο τζίρο από παραπλήσια φαρμακεία.
 
Η πιο ακραία περίπτωση είναι αυτή γιατρού που συνταγογραφούσε φάρμακα αξίας άνω των 250.000 ευρώ μηνιαίως. Άλλες περιπτώσεις όπως γράψαμε και σε χθεσινό άρθρο παρουσιάζουν γιατρούς σε όλη την επικράτεια να συνταγογραφούν φάρμακα αξίας έως και 160.000 ευρώ το μήνα!
 
«Υπάρχουν 20 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων με συνταγές κόστους από 160.000 ως 170.000 ευρώ τον μήνα» σημείωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Μεγάλη απόκλιση υπάρχει και στα φαρμακεία που εκτελούσαν τις συνταγές.
 
Διπλανά φαρμακεία παρουσιάζουν τζίρο από συνταγές ασφαλιστικών ταμείων αφενός 1,5 εκατ. ευρώ τον μήνα και αφετέρου 160.000 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει τυχόν σχέση των γιατρών που συνταγογραφούν με τα συγκεκριμένα φαρμακεία.
 
Σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο της συνταγογράφησης που γίνεται στο ΙΚΑ, έχουν διαπιστωθεί τεράστιες καταστρατηγήσεις οι οποίες ελέγχονται περαιτέρω για να εξακριβωθεί η ύπαρξη κυκλωμάτων που λυμαίνονται το ασφαλιστικό σύστημα.
 
Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης στη φαρμακευτική δαπάνη, επιδιώκοντας την εξοικονόμηση πόρων 2 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία το 2011. Ο περιορισμός θα γίνει από την καθιέρωση της λίστας φαρμάκων που ήδη τέθηκε σε εφαρμογή, από την ανατιμολόγηση των σκευασμάτων και από την καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εξήγγειλε η κυβέρνηση.
 
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά πιλοτικά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών από τις 18 Οκτωβρίου σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς (4.200) και σε όλα τα φαρμακεία (11.500). Το νέο σύστημα θα επεκταθεί εντός του 2011 σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Με το νέο σύστημα ο γιατρός θα συνταγογραφεί στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς, τη διάγνωση, το φάρμακο που χρειάζεται, την ποσότητα, τη δοσολογία και τη οικονομική συμμετοχή του ασθενούς. Ακολούθως θα καταχωρίζει ηλεκτρονικά τη συνταγή. Ο ασθενής θα λαμβάνει μια εκτύπωση της συνταγής με έναν μοναδικό κωδικό-barcobe. Στη συνέχεια με τη συγκεκριμένη συνταγή θα απευθύνεται στο φαρμακείο.
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε