Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Γιούνκερ: «Δε χρειάζεστε λεφτά»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η ευρωπαϊκή περιοδεία του Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε από το Λουξεμβούργο, όπου συναντήθηκε με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, με το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο. Ο Γιούνκερ, πως επικεφαλής του Eurogroup, όπως είπε, απέκλεισε περαιτέρω ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πέραν της τεχνικής βοήθειας που θα δώσει στην Ελλάδα. 

«Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι θέμα της ευρωζώνης», επεσήμανε, επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αθήνα είναι «σκληρά και αξιόπιστα», ενώ εκτίμησε πως η Ελλάδα δε θα χρειασθεί οικονομική βοήθεια. 

«Όπως είπα και την Τετάρτη, τα μέτρα είναι ισχυρά και σκληρά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης σαφώς ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εξέλθει η Ελλάδα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και συνέχισε: «Πιστεύω ότι είχαμε δίκιο όταν είπαμε στις 11 Φεβρουαρίου στο πόρισμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε συντονισμένη και αποφασιστική δράση αν χρειαστεί. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί».

Στο “οπλοστάσιο” του πρωθυπουργού -όσο κι αν ακούγεται περίεργο- είναι ο χθεσινός δανεισμός της Ελλάδας με επιτόκιο 6,30%.  “Παρά τα μέτρα που πήραμε, οι κερδοσκόποι εξακολουθούν να “πυροβολούν” την χώρα μας”, θα είναι ένα από τα επιχειρήματα του Γ.Παπανδρέου.

Πάντως ίσως το σημαντικότερο “ατού” του πρωθυπουργού είναι η “απειλή” προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της χώρας και η συνάντησή του στις 9 Μαρτίου με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι ενδεικτική η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,κ.Τρισέ, πως “το ΔΝΤ δεν ενδείκνυται ως χορηγός οικονομικής βοήθειας για μία χώρα-μέλος του ευρώ”.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γ.Παπανδρέου: δεν ζητώ ούτε ένα ευρώ από τον Γερμανό φορολογούμενο

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε