Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Γλιτώστε φόρους με την φοροκάρτα!

Ποιος έχει πλέον την φοροκάρτα; Ίσως κανείς αφού ήταν ένα από τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που ναυάγησε. Τώρα σχεδιάζουν να το “αναστήσουν” με φοροεκπτώσεις ως και 3% επί των τιμών πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών.

Εκπτώσεις φόρου ως και 3% επί των τιμών πώλησης προϊόντων και υπηρεσιών μελετά να καθιερώσει το υπουργείο Οικονομικών στους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τη φοροκάρτα που μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει της αποδοχής των καταναλωτών.

Οπως γράφει το “Βήμα της Κυριακής”, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ και η κατάργηση της έκπτωσης φόρου με αποδείξεις έχουν οδηγήσει τους πολίτες να μη δείχνουν τον ίδιο ζήλο με πέρυσι για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Από τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Οικονομικών έχει εφαρμόσει το μέτρο της κάρτας αποδείξεων προκειμένου να δελεάσει τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις χωρίς παράλληλα να κρατούν τα «μαγικά» χαρτάκια.
Ωστόσο ούτε αυτό το κίνητρο είναι αρκετό για να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο. Για τον λόγο αυτόν ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Θεοχ. Θεοχάρης ετοιμάζει νέες εφαρμογές οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιείται ως κάρτα αποδείξεων απευθείας η πιστωτική ή η χρεωστική κάρτα που διαθέτουν οι πολίτες. Δηλαδή με το που θα πραγματοποιήσουν μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα, αυτόματα να ενημερώνεται το σύστημα Taxis και να μη χρειάζεται ο πολίτης να κρατάει στο συρτάρι τις πρωτότυπες αποδείξεις όπως ισχύει σήμερα με τη φοροκάρτα.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 250.000 συσκευές POS, δηλαδή «μηχανάκια» που χρησιμοποιούν τα καταστήματα για τις πιστωτικές κάρτες. Ακριβώς στις ίδιες συσκευές χρησιμοποιείται και η κάρτα αποδείξεων. Από τις 250.000 συσκευές POS οι 150.000 είναι έτοιμες αυτή τη στιγμή για να δεχθούν την κάρτα αποδείξεων. Ωστόσο ούτε οι ίδιοι οι καταστηματάρχες δεν γνωρίζουν σε αρκετές περιπτώσεις ότι τα μηχανάκια POS είναι έτοιμα να δεχθούν τη φοροκάρτα ή παριστάνουν τους ανήξερους για ευνόητους λόγους.

Οι υπόλοιπες 110.000 συσκευές POS για να δεχθούν τις φοροκάρτες θα χρειαστούν ειδική τροποποίηση από τις τράπεζες που τις έχουν εγκαταστήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, αυτή τη στιγμή δέχονται τη φοροκάρτα περίπου 75.000 συσκευές POS.

Ωστόσο ο αριθμός των συναλλαγών με φοροκάρτα μέχρι στιγμής είναι αποκαρδιωτικός. Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν μόλις 10.000 συναλλαγές με κάρτα αποδείξεων, ενώ τον Νοέμβριο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το μέτρο έγιναν 2.500 συναλλαγές. Πάντως μέχρι στιγμής έχουν ενεργοποιηθεί περίπου 49.000 κάρτες αποδείξεων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει εκστρατεία για την επέκταση του μέτρου τόσο στους καταναλωτές όσο και στις επιχειρήσεις.

Χρησιμοποιώντας κάποιος την κάρτα αποδείξεων ουσιαστικά λαμβάνει δύο αποδείξεις. Μία για το προϊόν που αγόρασε και μία άλλη ως απόδειξη της φοροκάρτας.
Επειδή η διπλή απόδειξη λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πολίτες να χρησιμοποιούν τη φοροκάρτα, στο υπουργείο Οικονομικών σκέπτονται οι αποδείξεις που έχουν περαστεί μέσω της φοροκάρτας να μην απαιτείται να προσκομιστούν στην Εφορία σε περίπτωση ελέγχου, αφού τα στοιχεία υπάρχουν και μπορούν να εντοπιστούν.

Μπορεί όμως κάποιος τις ίδιες αποδείξεις να τις δώσει σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο και να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει όριο αποδείξεων για το αφορολόγητο όριο. Βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος για τον φορολογούμενο να εντοπιστεί ότι έχει γίνει διπλοεγγραφή σε έλεγχο που ενδεχομένως πραγματοποιηθεί.

Πάντως, σύμφωνα με το “Βήμα της Κυριακής”, ως το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται όλα τα σύγχρονα μηχανάκια POS να έχουν ενεργοποιηθεί, δηλαδή και τα 150.000 και τα υπόλοιπα σταδιακά μέσα στο 2012.
Ακόμη, υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της κάρτας αποδείξεων και στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δηλαδή να λειτουργούν και αυτές ως φοροκάρτα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε