Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ· ΤΖΟΚΕΡ ΚΛΗΡΩΣΗ Λίγα Σύννεφα 13 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Γνωρίζετε τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο για τα παιδιά σας; Μάθετε πως να τα προφυλάξετε

Γνωρίζετε τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο για τα παιδιά σας; Μάθετε πως να τα προφυλάξετε
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 01.03.2012 | 22:39
Πρώτη δημοσίευση: 01.03.2012 | 17:31

Με αφορμή το τραγικό γεγονός βιασμού μιας 15χρονης μαθήτριας από 20χρονο που γνώρισε μέσω του Facebook, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου αναφέρει ότι, συχνά οι έφηβοι δεν κατανοούν τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο.

Επίσης τονίζει πως «αυξάνεται η αλόγιστη χρήση του Facebook από παιδιά κάτω των 13 ετών, που δηλώνουν ψευδή ταυτότητα για να ανοίξουν προφίλ, επιλέγοντας πολλές φορές ως ημερομηνία γέννησης κάποιο έτος που αυτόματα τα αναδεικνύει ως ενήλικες», με συνέπεια να «ανοίγει» το προφίλ τους σε δημόσια πρόσβαση από μηχανές αναζήτησης και από αγνώστους.

Σε ανακοίνωση της δράσης Saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου επισημαίνεται η ανάγκη της κατανόησης από όλους και ιδιαίτερα από τους ανηλίκους χρήστες ότι τα άτομα που γνωρίζουν μόνο μέσω Διαδικτύου, παραμένουν πάντα «άγνωστα».

Το Κέντρο υπογραμμίζει την επιτακτική αναγκή για επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών σχετικά με τη δρασηριότητά τους στο διαδίκτυο. Επίσης, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τίθενται κανόνες και όρια στην πλοήγηση του Διαδικτύου, εξηγώντας πάντα το γιατί, μαζί με τα "όχι" και τα "πρέπει"».

Συστήνεται επίσης στους γονείς να δημιουργήσουν ένα δικό τους προφίλ και να ζητήσουν από τα παιδιά τους να τους κάνουν «φίλους», έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να ανακαλύπτουν άμεσα τυχόν ύποπτες κινήσεις στο προφίλ των παιδιών τους.

Αναλυτικότερα, το Κέντρο απευθύνει στους γονείς τις ακόλουθες συμβουλές σε σχέση με τις διαδικτυακές επαφές:

-Συζητήστε με τα παιδιά για τους αγνώστους στο Διαδίκτυο. Τα παιδιά πρέπει να αντιληφθούν ότι οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο, ακόμα και αυτοί με τους οποίους αλληλογραφούν ή συνομιλούν, ακόμα και για πολύ καιρό, αλλά δεν τους γνωρίζουν στο φυσικό κόσμο, δεν είναι πάντοτε αυτοί που φαίνεται ότι είναι. Οι άνθρωποι δεν λένε πάντοτε την αλήθεια στο Διαδίκτυο. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται πάντα ως άγνωστοι.

-Εάν κάποιος διαδικτυακός «φίλος» ζητήσει από το παιδί σας να κρατήσει τη φιλία μυστική, τότε κάτι δεν πάει καλά. Ποιος αληθινός φίλος θα το ζητούσε αυτό; Συζητήστε το με τα παιδιά σας, έτσι ώστε σε μια τέτοια περίπτωση να σας ενημερώνουν αμέσως.

-Εξηγήστε στα παιδιά σας ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις συνομιλίες τους στο Διαδίκτυο. Ακόμη και σε ένα χώρο συνομιλίας που υποτίθεται ότι είναι μόνο για παιδιά, δεν είναι, προς το παρόν, δυνατό να ελεγχθεί εάν όλοι οι συμμετέχοντες είναι παιδιά. Μπορεί να συμμετέχει ένα ενήλικας που δηλώνει ότι είναι παιδί και που προσπαθεί να παραπλανήσει κάποιους ανήλικους.

-Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας δεν συναντούν κάποιο άτομο που γνωρίζουν μόνο μέσω του Διαδικτύου. Ακόμα και αν τα παιδιά επιμένουν ότι έχουν δει φωτογραφία του ατόμου αυτού, εξηγείστε τους ότι η φωτογραφία αυτή μπορεί να είναι πλαστή, για να τα παραπλανήσει και να επιτύχει ευκολότερα να συναντηθεί μαζί τους. Ακόμα και αν δουν κάποιον μέσω web κάμερας, πάλι διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο από πιθανά παιδοφιλικά ή άλλα κυκλώματα, τα οποία, ενδεχομένως, να έχουν επιστρατεύσει και ανήλικα παιδιά με σκοπό να προσελκύσουν άλλα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πάτρα: Βίασε 14χρονη μαθήτρια που γνώρισε στο facebook!
   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Καιρός: Καλοκαιράκι σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη [Τρίτη 25/04/2017] Καιρός: Καλοκαιράκι σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη [Τρίτη 25/04/2017]
  2. Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη
  3. Ο καιρός σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη την Τρίτη [25/04/2017] Ο καιρός σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη την Τρίτη [25/04/2017]
  4. Ο καιρός σήμερα και αύριο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη [24/04/2017] Ο καιρός σήμερα και αύριο σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη [24/04/2017]
  5. Ο καιρός σήμερα 24/04/2017 Ο καιρός σήμερα 24/04/2017
  6. Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά οι βροχές… μένουν Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία αλλά οι βροχές… μένουν