Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Γροθιά στον ρατσισμό! Ναι από το ΣτΕ στο αίτημα Δένδια για γραφεία κατά της ρατσιστικής βίας

Γροθιά στον ρατσισμό! Ναι από το ΣτΕ στο αίτημα Δένδια για γραφεία κατά της ρατσιστικής βίας

– Θα υπάρχει και τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός για καταγγελίες
– Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας θα λειτουργούν
– Οι αλλοδαποί θύματα ρατσιστικής βίας θα μπορούν είτε οι ίδιοι είτε μέσω δικηγόρων να καταγγέλλλουν το περιστατικό

Μετά την έξαρση των περιστατικών βίας προς αλλοδαπούς και μετανάστες στη χώρα μας με μόνο λόγο της φυλετική ή την εθνική καταγωγή τους, άναψε τελικά από το Συμβούλιο της Επικρατείας το «πράσινο φως» για τη δημιουργία Τμημάτων και Γραφείων της Αστυνομίας κατά της ρατσιστικής βίας.

Αρχικά θα λειτουργήσουν στις υποδιευθύνσεις της Κρατικής Ασφάλειας της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στις υποδιευθύνσεις Ασφαλείας της Αττικής και σε όλη την Ελλάδα.

Οι αλλοδαποί που υφίστανται από οποιοδήποτε άτομο ρατσιστική κακοποίηση, θα μπορούν είτε οι ίδιοι αυτοπροσώπως, είτε μέσω των δικηγόρων τους ή ακόμα και ανώνυμα, να το καταγγέλλουν στις Αστυνομικές Αρχές. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, θα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή με τριψήφιο αριθμό για σχετικές καταγγελίες.

Ειδικότερα, στο Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπει τη σύσταση Τμημάτων και Γραφείων αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας και παράλληλα τροποποιεί το Π.Δ. 14/2001.

Η αποστολή των νέων αυτών Τμημάτων και Γραφείων της ΕΛΑΣ είναι η πρόληψη και δίωξη αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος προσώπων αποκλειστικά και μόνο λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής ή του θρησκεύματός τους.

Η στελέχωση των Τμημάτων αυτών θα γίνει με κατανομή του ήδη υπηρετούντος προσωπικού και με απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 209/2012 γνωμοδότησή του έκριναν νόμιμο το σχέδιο διατάγματος. Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας χαρακτηρίζουν αυτονόητο ότι η νέα αυτή υπηρεσία της ΕΛΑΣ για την πρόληψη, διερεύνηση και καταστολή των αδικημάτων ρατσιστικής βίας θα κινείται μέσα στο πλαίσιο της ισχύουσας ποινικής νομοθεσίας, όπως αυτή απεικονίζεται στις διεθνείς συμβάσεις, την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Τέλος, οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι το Προεδρικό Διάταγμα 14/2001 για την οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ έχει τροποποιηθεί πολλές φορές. Και έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη ότι για λόγους ασφαλείας του δικαίου «καθίσταται επιτακτική ανάγκη η άμεση κωδικοποίησή του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Άντρες με μαύρα ρούχα με έριξαν κάτω και με κλωτσούσαν” αποκαλύπτει ο Αιγύπτιος στο NewsIt

Πως νεαροί έλληνες προσπάθησαν να κάψουν μετανάστες στα Σπάτα – ΦΩΤΟ

Στον εισαγγελέα οι καταγγελίες για βασανιστήρια αλλοδαπών από αστυνομικούς

“Με σακάτεψαν Χρυσαυγίτες” καταγγέλει Ελληνοαιγύπτιος

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε