Τρίτη, 16 Απρ.
25oC Αθήνα

Η “Αριάδνη” θα πιάσει τα “φαντάσματα” στα ασφαλιστικά ταμεία – Παντρεύεσαι, χωρίζεις ή πεθαίνεις αμέσως στο συμβολαιογράφο με 60 ευρώ

Η “Αριάδνη” θα πιάσει τα “φαντάσματα” στα ασφαλιστικά ταμεία – Παντρεύεσαι, χωρίζεις ή πεθαίνεις αμέσως στο συμβολαιογράφο με 60 ευρώ

– Σε περίπτωση διαζυγίου ή γάμου ο πολίτης θα πληρώνει 40-50 ευρώ στον συμβολαιογράφο
– Στις περιπτώσεις θανάτου το κόστος θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία
– Οι συμβολαιογράφοι με αυτό τον τρόπο θα κερδίζουν έκαστος 500 ευρώ ετησίως
– Στην ερώτηση γιατί αυτό το έργο δεν το αναλαμβάνουν τα ΚΕΠ ο κ. Βρούτσης δήλωσε “γιατί υπολειτουργούν”

Περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσουν τα Ταμεία μετά την πρώτη Ιανουαρίου του 2013, με την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη» το οποίο παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης. Με το νέο σύστημα, το υπουργείο Εργασίας αναθέτει στους συμβολαιογράφους όλης της χώρας την αρμοδιότητα της πιστοποίησης και της ηλεκτρονικής καταχώρησης δεδομένων που αφορούν γάμους, σύμφωνα συμβίωσης, διαζύγια και θανάτους.

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε δεν πρόκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το έργο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Μητρώου Πολιτών ή τα Ληξιαρχεία. Πρόσθεσε, όμως, ότι το έργο του Εθνικού Μητρώου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, ενώ οι ανάγκες των Ταμείων είναι άμεσες. «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς σε ένα τόσο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, τη στιγμή που υπάρχει τρόπος» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι τα ΚΕΠ έχουν μειωθεί και δεν ξεπερνούν τα 300 σε όλη τη χώρα και έχουν προβλήματα λειτουργίας, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν παρουσία σε όλες τις έδρες των ειρηνοδικείων και καλύπτουν περισσότερα από 3.000 σημεία σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Βέβαια αυτό το μέτρο η περίφημη Αριάδνη τίθεται σε ισχύ γιατί ουσιαστικά το κράτος αδυνατεί να δημιουργήσει ένα μηχανογραφημένο σύστημα στα Ληξιαρχεία και στους δήμους και έτσι καλύπτει την αδυναμία του, πετώντας το μπαλάκι στους συμβολαιογράφους και βάζοντας στους πολίτες ένα επιπλέον κόστος στους ήδη βεβαρημένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Η δαπάνη του συμβολαιογράφου, η οποία υπολογίζεται στα 40- 50 ευρώ και συν τα γραμματόσημα και φόρους θα φτάνει τα 60 ευρώ, θα βαρύνει τους πολίτες που προβαίνουν στη γνωστοποίηση γάμου ή διαζυγίου. Στις περιπτώσεις θανάτου, το κόστος θα βαρύνει τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.

Τα δεδομένα, που θα συλλέγουν οι συμβολαιογράφοι, θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, θα αναστέλλεται άμεσα η είσπραξη συντάξεων και παροχών από μη δικαιούμενα πρόσωπα, θα ακυρώνονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες θα μπορούν να αξιολογούν, σε «ζωντανό χρόνο», τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο και σε επίπεδο περιουσιολογίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια.

«Επιλύουμε το γόρδιο δεσμό της αιμορραγίας των Ταμείων» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας που έκανε παράλληλα λόγο «για μεταρρυθμιστικό άλμα, που καταπολεμά την παραβατικότητα εμποδίζοντας τη γέννησή της».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα κενά του συστήματος επιτρέπουν να δημιουργούνται νησίδες παραβατικότητας. “Η πλημμελής μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος και των Ληξιαρχείων, η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων, που ήδη χειρίζονται ετησίως 2 εκατομμύρια εγγραφές, των Ασφαλιστικών Ταμείων και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθιστούν το σύστημα τυφλό και επιτρέπουν την παράνομη είσπραξη συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών” ανέφερε, χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εκτός από τις συντάξεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται και μετά το θάνατο των δικαιούχων, υπάρχουν και άλλες πηγές διαρροών.

Συντάξεις χηρείας εξακολουθούν να εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο, το ίδιο δε συμβαίνει και με συντάξεις άγαμων θυγατέρων που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, οικογενειακά επιδόματα εξακολουθούν να καταβάλλονται σε διαζευγμένους που δεν έχουν πλέον την επιμέλεια. Ακόμη δε και στην περίπτωση της νόμιμης διακοπής της σύνταξης, αυτή συχνά επέρχεται μετά τέσσερις μήνες, κάτι που στερεί από τα Ταμεία ρευστότητα που κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το κόστος των Ταμείων από την κάλυψη της συμβολαιογραφικής δαπάνης, με βάση το μέσο όρο του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας, δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 ευρώ, από τα οποία 500.000 ευρώ με τη μορφή τελών και χαρτοσήμου και 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή φόρου θα επιστρέφουν στο κράτος. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα κοστίζει λιγότερο από το 1% των πόρων που εξοικονομεί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Βλαχάκη, που ήταν παρών στη συνέντευξη, το καθαρό κέρδος για τους συμβολαιογράφους θα κυμαίνεται στα 500 ευρώ, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οριστικό τέλος στις πλασματικές συντάξεις με το σύστημα “Αριάδνη”

Γάμοι και κηδείες με συμβολαιογράφο για να πιάσουν τα “φαντάσματα”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε