Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Η ΔΕΗ “φρενάρει” τα φωτοβολταϊκά

– Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η ΔΕΗ θα έχει καταγράψει τις αιτήσεις φωτοβολταϊκών
– ‘Ετσι θα αποτυπωθεί η δυνατότητα απορρόφησης από τα τοπικά δίκτυα
– Προτεραιότητα θα έχουν οι αιτήσεις των αγροτών

Νέα καθυστέρηση στην αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων ανακοίνωσε επί της ουσίας η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Τώρα, οι 20.000 αιτήσεις για πάρκα που έχουν κατατεθεί στη ΔΕΗ θα πρέπει να ελεγχθούν ξανά ώστε να διαπιστωθεί ποιές από αυτές μπορούν να προχωρήσουν με γνώμονα την χωρητικότητα των τοπικών δικτύων.

Το τεράστιο ενδιαφέρον για την δημιουργία φωτοβολταϊκών έφερε σημαντική ανάπτυξη  στις μικρές η μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πώλησης τοποθέτησης αλλά και κατασκευής ηλιακών πάνελ. Όπως φαίνεται όμως το κράτος “φρενάρει” αυτή την ανάπτυξη καθώς προχώρησε στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός προγράμματος χωρίς να γνωρίζει το πιο σημαντικό, πόσα τέτοια πάρκα αντέχει το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τώρα οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που έχουν πληρώσει αρκετές χιλιάδες ευρώ για να καταρτίσουν φακέλους, ενδεχομένως να αγοράσουν εκτάσεις και να επενδύσουν σε κάτι που φαντάζει “σίγουρη επένδυση” βρίσκονται επι ξύλου κρεμάμενοι αφού δεν γνωρίζουν αν θα καταφέρουν και πότε τελικά να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Όπως είπε στο Newsit ο κ. Σ. Καπέλος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών: “Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπομονή, καθώς θα πρέπει να περιμένει να έρθει η σειρά τους ώστε να εξεταστεί η αίτηση. Μπορεί να λάβουν όρους σύνδεσης, όμως στην περιοχή τους να μην υπάρχει επάρκεια δικτύου άρα δεν θα μπορούν να συνδεθούν μέχρι να υπάρχουν οι υποδομές. Κι αυτό μπορεί να πάρει ένα με δύο χρόνια ή και ποτέ. Σημαντικό είναι να υπάρχουν τα χρήματα που χρειάζονται ώστε να προχωρήσει την επένδυση.”

Σήμερα τα ΑΠΕ είναι τα μόνα επενδυτικά σχέδια που δανειοδοτούνται με ευκολία από τις τράπεζες καθώς θεωρείται ότι δίνουν εγγυημένο εισόδημα. Ωστόσο οι ρυθμοί που προχωρούν τόσο τα αιολικά όσο και τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι ιδιαίτερα αργοί αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα αδειοδοτούνται αιτήσεις που έγιναν το 2007!

Δέσμευση της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη είναι προτεραιότητα στα ΑΠΕ να έχουν οι 6.000 περίπου αγρότες που υπέβαλαν αιτήσεις τους προηγούμενους μήνες.

Οι ουρές που είχαν σχηματισθεί τότε είναι αξιομνημόνευτες….

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε