Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Η Εφορία θα “βάζει χέρι” στους λογαριασμούς όσων χρωστούν στο Δημόσιο – Τι γίνεται με τη δήμευση περουσιών όσων έκλεβαν το κράτος;

Η Εφορία θα “βάζει χέρι” στους λογαριασμούς όσων χρωστούν στο Δημόσιο – Τι γίνεται με τη δήμευση περουσιών όσων έκλεβαν το κράτος;

– Πώς η Εφορία θα κάνει αυτόματα ανάληψη από τους λογαριασμούς όσων έχουν ληξιπροθεσμες οφειλές;
– Φόβοι μήπως υπάρχει νέο κύμα φυγής κεφαλαίων
– Περίπου ένα δισ. ευρώ υπέρ του Δημοσίου από τη δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων του Λαυρεντιάδη, Τσοχατζόπουλου κ.α
– Που “μπλοκάρει” η δήμευση των περιουσιών όσων έκλεψαν το δημόσιο

Μία από τις απαιτήσεις της τρόικας που καταφτάνει στην Ελλάδα στις 15 Ιανουαρίου αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν ιδιώτες προς το δημόσιο. Συγκεκριμένα, η τρόικα απαιτεί από το υπουργείο Οικονομικών να περάσει μία ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όποιος χρωστάει πάνω από 500 ευρώ στο Δημόσιο, αυτόματα η Εφορία να μπορεί να κάνει ανάληψη των μετρητών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Έτσι για παραδειγμα όσοι χρωστούν χαράτσι, τέλη κυκλοφορίας ή έχουν οποιαδήποτε άλλη ληξιπρόθεσμη οφειλή τότε η Εφορία θα μπορεί να προχωράει σε αυτόματη ανάληψη του ποσού από τις καταθέσεις του οφειλέτη στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση που απαιτεί η τρόικα φαίνεται να προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς και ανησυχία αφού εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο κύμα φυγής κεφαλαίων.

Μεταξύ άλλων η τρόικα φαίνετα επίσης να απαιτεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να είναι έτοιμη η ρύθμιση για υποχρεωτική χρήση χρεωστικών-πιστωτικών καρτών σε όλες τις συναλλαγές , να απαλλαγούν από τον ΦΠΑ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τους καταθέτες του εξωτερικού, να μπλοκάρει η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 48 δόσεις και τέλος να είναι έτοιμο το φορολογικό νομοσχέδιο.

Τι θα γίνει με τη δήμευση περιουσιών για τα κλεμμένα;

Στις δεσμεύσεις περιουσιών και λογαριασμών φαίονεται όσων εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα στρέφονται οι δικαστικές αρχές και μάλθστα σύμφωνα με την “Καθημερινή”, μέχρι στιγμής έχουν δεσμευτεί ακίνητα και λογαριασμοί αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ειδικότερα από την υπόθεση της Proton Bank για την οποία έχει προφυλακιστεί ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, οι δικαστικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ύψους160 δισ. Κι έχουν μπλοκάρει λογαριασμούς στην Ελλάδα και περιουσακά στοιχεια που ξεπερνούν τα 280 εκατ. Ευρώ.

Ανάλογες δεσμέυσεις έχουν γίνει και για την υπόθεση ου αφορά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power με τα δεσμευμένα οσά να αγγίουν τα 180 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά την υπόθεση του πρώην υπουργού Άκη Τζοχατζόπουλου και τα εξοπλιστικά προγράμματα, οι ειδικοί ανακριτές έχουν προσδιορίσει με λεπτομέρειες τι θα περιέλεθει στο Δημόσιο αφού υπάρξουν κταδίκες. Το ποσό φαίνεται να αγγίζει τα 20 εκατ, ευρώ και αφορά καταθέσεις που έχουν βρεθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με το ίδιο, τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη την κόρη του και την πρώην συζυγό του αλλά και περιουσιακά στοιχεία.

Ωστόσο οι διαδικασίες καθυστερούν αφού πρέπι πρώτα να υπάρξει καταδικαστική απόφαση αλλά και γιατί σε κάποια ακίνητα που έχουν δεσμευτεί υπάρχουν βάρη από υποθήκες για δάνεια που έχουν ληφθεί από τράπεζες.

Διαβάστε επίσης :

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε